Blommande Umbrien med Peter Englander

Följ med Allt om Trädgård och Peter Englander till hans älskade Italien – på en resa som fylls av väldoft och sinnlighet i blåregnets, de tidiga klätterrosorna och trädpionernas tid. Vi reser i de sköna landskapen kring Rom och i spännande, okända Umbrien med Sankt Franciscus stad Assisi. Världsberömda trädgårdar som Ninfa, Villa d´Este och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters privata trädgårdsrum och handplockade besök. Passa på att njuta av sommaren i förtid innan den börjat på riktigt där hemma. Vi blandar Arts & Crafts, italiensk renässans med medelhavsträdgårdens detaljer. Engelsk blomsterkänsla mot olivernas grå bladmassa. Mängder av intryck, tips och idéer väntar i härligt sällskap av likasinnade Allt om Trädgård-läsare! Dina ciceroner är inspirerande och entusiasmerande Peter Englander, omtyckt skribent om Medelhavsträdgården och trädgårdsexpert i Allt om Trädgård. Vår omtyckte och kunnige lokale ciceron är John Werich, sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell och njuter av måltider och drycker i trevligt sällskap med likasinnade.

Läs vidare

Dina ciceroner är inspirerande och entusiasmerande Peter Englander, omtyckt skribent om Medelhavsträdgården och trädgårdsexpert i Allt om Trädgård. Vår omtyckte och kunnige lokale ciceron är John Werich, sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar.

Vi bor bekvämt på mellanklasshotell och njuter av måltider och drycker i trevligt sällskap med likasinnade.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm eller Köpenhamn

 • Tema

Resans ciceron Peter Englander

Resans ciceron John Werich

Resans höjdpunkter

 • Ciceronerna Peter Englander och John Werich som komplementerar varandra
 • Blåregn och trädpioner i mängder samt magiska Ninfa
 • Privata trädgårdar i Umbrien och Lazio med omtänksamma och dedikerade odlare
 • Kulturbidragen i form av olivgård, undersköna Assisi samt vattenspelens Villa d´Este

Reseprogram

 • Sverige - Rom - Sabinerbergens rosor
  Dag 1

  Sverige - Rom - Sabinerbergens rosor

  Flygresan för oss till Rom tidig eftermiddag där Peter Englander och vår svenske ciceron väntar med buss. Resan går nu genom ett klassiskt landskap mot Italiens gröna hjärta, det frodiga Umbrien. Resans första trädgård tillhör en rosenälskare och passionerad trädgårdsman i Sabinerbergen. Vi möts av den älskvärde ägaren och hans högra hand som visar oss sin fina trädgård där rosorna dominerar. Vid ankomst till Umbrien når vi den charmerande medeltidsstaden Bevagna och vårt fina, privatägda hotell Palazzo Brunamonti för två nätters vistelse. På kvällen serveras välkomstmiddag i hotellets vackra sal. 

  Läs vidare
 • Heliga Assisi – oliver – Lizzas trädgård bland umbriska kullar
  Dag 2

  Heliga Assisi – oliver – Lizzas trädgård bland umbriska kullar

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi gör ett besök i den vackra basilikan med dess konstskatter. Vi njuter av Assisis alldeles speciella atmosfär på egen hand innan vi far vidare för ett besök på en fin olivgård, som tillverkar en av landets mest välrenommerade extrafina jungfruoljor. Efter en introduktion till oljans värld med en guidad provsmakning, avslutar vi med en lätt lunch på gården. Vi beger oss till Giardino Lizza med sitt förförande läge mellan dimma och sol. Här gjorde ett par – då oerfarna trädgårdsälskare, en 25 år lång resa från okunnighet och passionerad entusiasm till kunnighet och kärlek till sin skapelse. Paret har omvandlat och utvidgat 800 kvm vetefält till en uppskattad och omskriven trädgård på 5.000 kvm med vita och lila blåregn, cistrosor, syrener, tulpaner, örter, oliver och blommande äppelträd bland vattenblänk och stenugn. Annurca-äpplet som är inhemskt för landskapet Kampanien och omnämnt i Plinius den äldres texter, är en av parets stoltheter. Trädgården är som en konstnärspalett av färger med blomstrande rabatter, buskar och träd, allt i fonden av en magnifik utsikt. En speciell upplevelse. Gabriella bjuder oss på förfriskningar med tilltugg innan vi vänder åter till Bevagna. Kvällen till eget förfogande. 

  Läs vidare
 • Trädpioner & världsberömda Villa d´Este
  Dag 3

  Trädpioner & världsberömda Villa d´Este

  Med bagaget i bussen ställer vi kosan söderut mot byn Vitorchiano och pionodlingen Moutan som bjuder oss ett underbart ögonblick bland blåregn och pioner i en stor anläggning som består av en välkomponerad trädgård med vattenblänk och blåregnspergolor, såväl som stora fält med pioner. I anslutning till trädgården finns även möjlighet att göra fynd i plantskolan – där pionerna står i särklass. Namnet Moutan kommer av det kinesiska namnet på trädpion, Mu Dan. Ägarens fascination att lära känna och sprida kunskapen om Kinas alla arter pion har lett till otaliga resor till landets mest otillgängliga delar i letandet efter arter och varieteter. Resultatet är en av världens absolut största samling pioner, nästan 200.000 plantor av 600 arter på femton hektar. Förhoppningsvis har vi vädrets makter med oss för att få tillfälle att njuta av blomningen hos de tidigblommande kinesiska trädpionerna. Vi äter en fin gemensam lunch i dessa omgivningar. En av världens mest kända renässansträdgårdar ligger i Roms utkanter, i Tivoli. Villa d´Este är ett Unesco världsarv och dess trädgård är en skapelse av kardinal Ippolito d´Este på 1570-talet. Trädgården klättrar med terrasser upp till den stora villan. En magiskt förtrollad värld där alla tänkbara vattenspel skapats för den välborna klassens höga nöje i en frodig grönska. Krukor med citrus och sommarblomster skapar färg till den utsökta formen. Vid foten av Albanos kullar ligger hotell Relais Casale della Certosa som en gång i tiden var ett kartusianerkloster men nu är omgjort till ett trevligt mellanklasshotell med atmosfär och bra läge för morgondagens äventyr. Vi äter gemensam middag på hotellets restaurang. 

  Läs vidare
 • Giardini della Landriana – Romantiska Ninfa
  Dag 4

  Giardini della Landriana – Romantiska Ninfa

  Dagen bjuder på två stora höjdpunkter. Giardini della Landriana är endast öppen för besökare ett fåtal dagar i veckan och vi är glada att presentera denna romantiska trädgård som den geniale engelske trädgårdsmästaren och anläggaren Russell Page designade tillsammans med markisinnan Livia Taverna på 1960-talet. Här möter engelsk Arts & Crafts solens Italien och dess formella stil. Tillsammans skapade de trädgårdsrum med olika teman; en olivträdgård, en italiensk formell trädgård, en avdelning bara med gula perenner för att nämna några få. Anläggningen fortsatte att växa i Russell Pages anda under hela Livia Tavernas livstid, alltsammans i varierande stil med allt från ljuvliga blomster och magnifika blommande träd och buskar, där enkelheten framhäver växterna på ett magiskt vis. Apelsinträdgården i diamantform med överraskande ”utrullade” småbollar av afrikansk buxbom charmerar  besökaren. Bonicarosorna som ramas in av benved och murgröneklädda murar ger skön tystnad undan omvärlden under olivens silvergrå bladverk.

   

  Vi  fortsätter över den bördiga slätten Agro Pontino där den mytomspunna parkträdgården Ninfa ligger. En stad från sen medeltid i romantiska ruiner, där familjen Caetani på 1920-talet började anlägga en trädgård, idag är det en av världens mest uppskattade. Under 1000 år var Ninfa en handelsstad längs huvudvägen från Neapel till Rom tills det förstördes till grunden 1381 av legosoldater och övergivet av invånarna, som även led svårt av malaria och pest. Idag är det en härlig bubbla av verklighetsflykt till en sagovärld fylld av vackra växter i alla sorter. Före trädgårdsvandringen får vi en rustik picknicklunch i grönskan.  

  Likt många bildsköna trädgårdar känns Ninfa som en rad perfekt komponerade landskapsmålningar. En flod, en sjö, bergen i fjärran och ruiner är nyckelingredienser men här är de romerska ruinerna och ruinerna från sen medeltid helt unika. Vi njuter av den trolska miljön med porlande vatten och växter som klänger på ruinerna och blåregnets draperier över broarna. Vi vänder tillbaka till Casale della Certosa där middag väntar på hotellets restaurang.

  Läs vidare
 • Dag 5. Simonas trädgård – hemresa

  Dag 5. Simonas trädgård – hemresa

  Efter frukost beger vi oss med bagaget i bussen  till ytterligare en privat trädgård. Simona tar emot oss i sin charmiga trädgård som i dessa dagar är ett överflöd av grönska med en och annan tidigblommande ros. Mikroklimatet några stenkast från Medelhavet gör sitt till att öka frodighet och härdighet. Simona och maken bjuder på en aperitivo med extra tilltugg i sin trädgård, innan vi beger oss till flygplatsen för hemresan via Köpenhamn, fyllda av inspiration och drömmar om medelhavsträdgårdar.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm eller Köpenhamn

 • Avresor/Datum

  17 - 21 april

 • Pris från

  17.990:-

   

  Allt om Trädgårds prenumeranter har 1.000:- rabatt.

 • Enkelrumstillägg

  1 690:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm, via Köpenhamn, t/r  eller Köpenhamn – Rom t/r inklusive flygavgifter

  - Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
  - Fyra bufféfrukostar

  - Alla transporter, entréer och visningar omnämnda i programmet

  - Tre luncher med vatten/vin/espresso

  - En olivoljeprovning

  - En förfriskning med tilltugg

  - Tre middagar med vatten/vin/espresso

  - Svenska ciceroner

  - Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger

  - Skatter

 • Tips och råd

  God grundkondition och promenadvana krävs på ojämnt underlag och trappor. 

   

  OBS! Stadsskatt kan komma att införas på de platser som vi bor på. I förekommande fall tillkommer ca 3-4 euro per natt som betalas direkt till receptionen vid incheckning.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor