Apulien - Italiens häl och klack

Upplev Lars Sjöbergs Apulien. Italiens mest exotiska och okända landsdel; den vita färgen, de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt och italienskt. Välkommen på en stimulerande resa med Italiens kanske minst kända men mest mytomspunna landsdel. Det solkyssta Apulien, en gång en av de viktigaste Medelhavsregionerna och en smältdegel för kulturer från öst och väst. Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Trani, Castel del Monte, Otranto och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och blandningen av arabiskt, grekiskt, spanskt och italienskt är mycket av själen i Apulien.

Läs vidare

Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Detta odlingslandskap ger också en genuin ursprungskänsla. Under medeltiden skrev Dante i sin Divina Commedia om regionens ”lyckosamma jordar”. Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi bor på väl utvalda hotell och ägnar omsorg både åt själ och lekamen då vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer. 

Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår omtyckta lokala ciceron Ki Månsson Gallone som bott i Italien sedan 70-talet. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  6 dagar

  Observera att dagsprogrammet inte ser ut som nedan pga andra flygtider. 

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Lars Sjöberg

Resans ciceron Ki Månsson

Resans höjdpunkter

 • Världsarven Matera och Castel del Monte
 • Alberobellos trulliarkitektur
 • Städerna vid havet - Bisceglie, Trani & Polignano a Mare
 • Otrantos och Galatinas kulturskatter

Reseprogram

 • Stockholm - Bari - Polignano a Mare
  Dag 1

  Stockholm - Bari - Polignano a Mare

  Ankomst till Baris flygplats där våra ciceroner Lars Sjöberg och Ki Månsson möter upp. Vi reser till Sankt Nicolausbasilikan, som ligger nära havet den vackra gamla stadsdelen. Den byggdes vid slutet 1000-talet av södra Italiens nya härskare normanderna och är den första romanska kyrkan med klart inflytande av medeltida norditalienska mästare. Vi har tid att strosa och inta lunch på egen hand.

  Läs vidare
 • Innan vi lämnar Bari besöker vi det storslagna Hohenstaufiska borgen, uppförd av normanderna och fortsätter sedan till den charmiga lilla staden Polignano a Mare och vårt fina mellanklasshotell Covo dei Saraceni vid havet, där vi stannar i tre nätter. Polignano ligger på en brant klippa med grottor ovan det Adriatiska havets turkosa böljor. Stadens historia är sedan bronsålder och här låg den grekiska staden Neapolis på 400-talet före Kr. Efter incheckning  väntar en gemensam middag i hotellets matsal.

  Läs vidare
 • Grekiska Otranto - Galatina
  Dag 2

  Grekiska Otranto - Galatina

  Vi gör en lite längre resa ner till klacken för att besöka Otranto, den stad som ligger längst österut i Italien. Under andra delen av 1000-talet när normanderna erövrat Apulien, lät de bygga en katedral, som tillägnades den bebådade Jungfrun, “Annunziata”. Hit reser konstintresserade från världens alla hörn för att se det underbart vackra mosaikgolvet. Efter en gemensam lunch i Otranto beger vi oss åter mot Polignano.


  Läs vidare
 • På vägen gör vi ett stopp i staden Galatina, med en vacker historisk kärna, för att beundra basilikan, tillägnad Santa Caterina d´Alessandria, med fantastiska freskmålerier från 13- och 1400-talen. Vi gör en kort promenad i den gamla stadsdelen i Polignano. Kvällen är till eget förfogande för strosande i Polignanos muromgärdade gamla stad.    

  Läs vidare
 • Vinkvinnan Barbro Guaccero - skimrande Conversano
  Dag 3

  Vinkvinnan Barbro Guaccero - skimrande Conversano

  Idag bär det av inåt land mot den svenska vinkvinnan Barbro Guacceros gård. Med Barbros erfarenhet och kunnighet väntar en initierad vinprovning med några av de bästa apuliska vinerna. En lättsam och charmig presentation som avrundas med en hemlagad lunch i Barbros hem. Apulien har många okända mindre städer med intressanta stadskärnor och lång historia.                  

  En av de allra äldsta är Conversano med en stadskärna från medeltid till barock. Här ligger Castello Acquaviva d’Aragona, ett imponerande slott från sent 1600-tal, en ståtlig romansk katedral och ett kloster med vacker innergård och en intressant historia.  Efter besöket återvänder vi till Polignano och kvällen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Olivlandskap - Alberobello - Havets Bisceglie
  Dag 4

  Olivlandskap - Alberobello - Havets Bisceglie

  Idag väntar en medeltida oljekvarn belägen på landsbygden nedanför den vita staden Ostuni. Stadens vita fasader i ett arabiskt gytter av hus på en höjd, det urgamla odlingslandskapet och blandningen av kulturer blir just som mest njutbar på håll som en apulisk tavla. Vi vandrar genom olivodlingarna och får lära oss hur oljeproduktionen gick till på medeltiden. Som avslutning får vi smaka på oljan och gårdens egna produkter. Vi fortsätter till Alberobello, där lunch och ett världsarv bjuds.

  Läs vidare
 • Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i vitt med grått konformat stentak. Ett sådant hus kallas trullo. Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i ”trulliland”. Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad promenad med besök i ”il Trullo Sovrano” den enda tvåvåningstrullon.

  Läs vidare
 • Vårt boende de sista nätterna är beläget i underbara Bisceglie vid havet. Staden har anor sedan grekisk-romersk tid då den hette Vigiliae på grund av de vakttorn som byggts längs kusten. Under 800-talet styrde langobarderna området som uppkallades efter de täta medelhavsekskogarna som omgav staden. Efter belägring av saracenerna följde normandernas styre under 1000-talet då Bisceglies murar uppfördes och staden blev ett hertigdöme. Bisceglie blev en fri stad 1532 och en mycket viktig handelsstad vid det Adriatiska havet. Därför erövrade bourbonerna staden och det blev en del av kungariket Neapel. Bland sevärdheterna är de många vackra kyrkorna, i synnerhet Sankta Margherita i normandisk-apulisk stil, katedralen från 1200-talet och det normandiska slottet som tronar över stadens hjärta. Vårt hotell ligger vid havsstranden med sina rundade vita stenar. Här äter vi en gemensam middag.

  Läs vidare
 • Världsarven Matera & Castel del Monte
  Dag 5

  Världsarven Matera & Castel del Monte

  Dagen inleds i stor stil med färd till och en rundvandring i ett av Unescos världsarv, Materas Sassi Caveosi, den gamla grottstaden belägen i en brant ravin nedanför stadens bebyggelse. I flera kvarter längs brådstupet ligger ett gytter av fyrkantiga hus i kalksten, en del byggda utanpå de ursprungliga grottorna. De bebodda kvarteren i Sassi kunde närmast liknas vid tredje världens slum på 50-talet och vissa kvarter beskrevs som ett Dantes inferno i Carlo Levi´s roman ”Kristus stannade i Eboli”. Idag är Sassi ett trendigt bostadskvarter, omtyckt av kulturetablissemanget. Det unika sättet att gräva ut bostäder och kyrkor i tuffstenen är fascinerande och vi kan beundra bysantinska fresker i en del av grottkyrkorna. Vi får fri tid för egen lunch och lite strosande, innan vi fortsätter till det mytomspunna slottet Castel del Monte.

  Läs vidare
 • En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll.  Vi återvänder till Bisceglie och resten av dagen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Tranis katedral - Massería - Sverige
  Dag 6

  Tranis katedral - Massería - Sverige

  Vi tar bagaget med i bussen för att njuta av Trani. En vackert restaurerad gammal stad där vi besöker den skönaste av katedraler som höjer sig majestätiskt vid havet. Den magnifika portalen mot den schaufiska borgen och de tre absiderna mot hamnen imponerar. Här låg den första boplatsen i Trani och kyrkan är byggd ovanpå två tidigare kyrkor.

  Läs vidare
 • Efter en stund på egen hand med tid för kaffepaus och strosande väntar bussen för ett besök på en massería – en privatägd historisk apulisk gård. Genom århundradena har man skyddat djur och egendom från kustens pirater genom att omgärda bondgården med murar och ofta har ett torn, ett fort helt enkelt. Innanför murarna finns bostad till ägarna, de som arbetar på gården och ekonomibyggnader. De flesta är byggda från 1500-talet och framåt. Flykten från landsbygden har gjort att många gårdar ligger övergivna och i ruiner, men idag är en hel del restaurerade och idkar jordbruks- och besöksverksamhet. Här äter vi ytterligare en njutningsfull måltid. Avresa till flygplatsen efter lunch.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  6 dagar

  Observera att dagsprogrammet inte ser ut som nedan pga andra flygtider. 

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  28 mars - 2 april

 • Pris från

  15 990:-

 • Enkelrumstillägg

  1 590:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm - Bari via Munchen t/r inkl. flygavgifter
  - Fem nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Fem bufféfrukostar
  - Fyra luncher med vin/mineralvatten, espresso
  - Två middagar, vin/ mineralvatten, espresso
  - Transporter enligt program
  - Entréavgifter till privatägda och statliga museer
  - Svensk ciceron och lokalciceron
  - Dricks till busschaufförer, hotellpersonal och på restauranger i programmet.

 • Tips och råd

  God vigör och bra leder krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag med kullersten, håligheter och höga trappkanter.

   

  NB! År 2011 fastslog den italienska regeringen att varje kommun kan införa en turistskatt som varierar beroende på vilken standard hotellet har och hur länge man stannar. Idag är det många stora städer samt kustområden som infört den med max 4 euro/natt som betalas direkt till hotellet. Eftersom det inte finns någon tidsplan när dessa ev införs så ligger skatten utanför resans pris. Det är inte heller alla kommuner som väljer att införa skatten.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor