Palladios Villor med Stina Odlinder Haubo

Följ med under en vacker och inspirerande vecka till kulturhistoriens förlovade landskap kring Venedig och Vicenza med palatsvillorna från renässansens födelse. Här skapade arkitekten Palladios inspirerande verk efterdyningar ända in i vår tid. Ingen annan arkitekt i den västerländska konstens historia har haft ett sådant epokgörande inflytande som Andrea Palladio. I sin ungdom utforskade han den antika arkitekturen och med utgångspunkt från den formade han sedan sina arkitekturteorier. Hans säkra känsla för form och komposition har gjort hans byggnader stilbildande. Palladianismen har blivit ett stilbegrepp som spridit sig långt utanför de latinska länderna. Vi kan finna den runt om i Europa och i USA, som en av hörnstenarna för 1600- och 1700-talets nyorientering. Men det är just i landskapet Veneto med städer som Vicenza och Venedig vi finner hans egna villor, palats och kyrkor. Vi flyger till Venedig och bor sju nätter i juniorsviter på omtyckta fyrstjärniga Hotel Al Moretto i Castelfranco Veneto. Vår kunniga ciceron är Antikskolans egen konst- och kulturhistoriker Stina Odlinder Haubo. Medföljer på resan gör även reseledare Ingrid Perfetti som känner Italien och italienska förhållanden väl efter mer än trettio år i landet.

Läs vidare

Ingen annan plats har gett upphov till så mycket konstnärlig skönhet som de rika venetianarnas lekplats – Venetien med villor, den silverglänsande Brentakanalen och staden Bassano del Grappa vid Alpernas fot. Låt konsthistoriker Stina Odlinder Haubo ta dig tillbaka till renässansen i ljuvliga september!

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Övriga orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Stina Odlinder Haubo

Resans ciceron Ingrid Perfetti

Resans höjdpunkter

 • Palatsvillorna från renässansens födelse längs den sköna Brentakanalen
 • Vicenza och Venedig - två storstäder med unik konst och arkitektur
 • Våra kunniga ciceroner Stina Odlinder Haubo och att resa med likasinnade

Reseprogram

 • Stockholm – Venedig
  Dag 1

  Stockholm – Venedig

  Ankomst till Venedig där vår reseledare, Ingrid Perfetti, möter och med buss åker vi till Castelfranco Veneto. Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns bosättning i området kring Castelfranco Veneto redan under romartiden. Castelfranco är en s.k. Città Murata – en stad omgiven av ringmur. På ett av tornen i muren finns Markuslejonet, som påminner om att staden lydde under Venedig från 1400-talet och till dess att Napoleon avsatte den siste dogen i Venedig 1797.År 1478 föddes konstnären Giorgione i Castelfranco. Ett av hans mästerverk är altartavlan, ”La Pala di Castelfranco” som finns i katedralen Santa Maria Assunta.
  Vi checkar in på det charmfulla mellanklasshotellet Hotel Al Moretto, centralt beläget i Castelfranco. Hotellet byggdes som en locanda på 1600-talet, där man kunde få ett mål mat och låta sina hästar vila inför nästa dagsverk. Vi gör en orienteringspromenad i Castelfranco och bjuds på välkomstdrink och en lätt måltid bestående av lokala specialiteter och viner på hotellet.

  Läs vidare
 • Vicenza och Villa La Rotonda
  Dag 2

  Vicenza och Villa La Rotonda

  Idag skall vi besöka Vicenza, som anses vara Palladios stad och centrum för hans verksamhet. Palladios byggnadsverk här sattes upp på Unescos världsarvslista 1994.Innan vi kommer fram till Vicenza gör vi en avstickare till Cricoli, i utkanten av staden, för att se Villa Trissino utifrån. Här kom Andrea di Pietro della Gondola, en stenhuggare från Pedemuros skola, i kontakt med sin välgörare adelsmannen Giangiorgio Trissino, en av huvudpersonerna i den tidens kulturliv. Trissino lade märke till den unge skicklige stenhuggaren vid arbetet med hans villa i Cricoli och tog honom under sitt beskydd. Genom honom fick Andrea möjligheten att studera de romerska ruinerna och de “moderna” byggnadsverken av arkitekten Michele Sanmicheli utmed Corso Cavour i Verona. Det var Trissino som gav Andrea namnet Palladio efter konstens skyddsgudinna Pallas Athena.Tillsammans med engelsktalande lokalguide besöker vi Teatro Olimpico, den berömda teatern som blev Palladios sista stora verk och fullbordades först efter hans död av sonen Silla samt eleven och medarbetaren Vincenzo Scamozzi. Teatern beställdes av Accademia Olimpica, det “Olympiska sällskapet”, vars medlemmar arbetade för att “utveckla humanistiska studier, matematik, musik och anordna teaterföreställningar i Vicenza”. Under promenaden i Vicenza passerar vi flera av stadens vackra palats bl.a. Palazzo della Ragione, kallat La Basilica och Palazzo Chiericati, ett av Andrea Palladios många familjepalats i Vicenza.
  Eftermiddagen ägnas åt Villa La Rotonda, den villa som blivit mest beundrad av både samtiden och eftervärlden. Villornas villa – en av de största inspirationskällorna för arkitektur i hela västvärlden. I ”Fyra böcker om arkitektur” skriver Palladio; ”Platsen är en bland de behagligaste och täckaste man kan finna, ty huset är beläget på en långsluttande höjd och har på ena sidan den farbara floden Bacchiglione och på den andra några leende kullar…”Gemensam middag i Castelfranco Veneto. 

  Läs vidare
 • Villa Barbaro - Villa Godi
  Dag 3

  Villa Barbaro - Villa Godi

  Förmiddagen ägnas åt en av Palladios kanske mest fulländade villor, Villa Barbaro i Masèr. Den byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, och hans bror Marcantonio, ambassadör för den venetianska republiken i Konstantinopel. De gav Andrea Palladio i uppdrag att göra om familjens medeltida bostad i Masèr till en elegant lantgård och rekreationsställe där ägarna bedrev studier och kunde övervaka arbetet på de omgivande fälten.Den ståtliga huvudbyggnaden ligger mellan långa arkadförsedda lagringsutrymmen, “barchesse” med duvslag och solur. Villan dekorerades av Paolo Veronese med magnifika freskomålningar föreställande landskapsbilder förknippade med villalivet, mytologiska scener och vackra venetianska kvinnor.Därefter till Lugo di Vicenza för att besöka Villa Godi Malinverni, ett av Palladios tidigare verk. Vid ett av många besök i villan berättade dagens ägare, Christian Malinverni, som ärvt villan efter sin farfar, att det inte är lätt att sköta en palladiansk villa idag och att inkomsterna kommer från entréavgifter och uthyrningsverksamhet.Vi bjuds på en välkomstdrink i villans magnifika trädgård “all’italiana” och intar en utsökt lunch i villans välbevarade 1500-talskök. Kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • Marknadsdag - Villa Emo
  Dag 4

  Marknadsdag - Villa Emo

  Det är marknadsdag i Castelfranco Veneto och ett par förmiddagstimmar är därför vikta för egna aktiviteter i den charmiga lilla staden. Redan under medeltiden var Castelfranco Veneto ett handelscentrum och nu hålls varje tisdag och fredag en stor marknad, där man säljer i stort sett allt; lädervaror, tyger, garner, kläder, mat och blommor. Avdelningen för frukt och grönsaker är spännande och följer årstiderna. På våren den nyskördade vita sparrisen och på hösten ser man i stånden svamp, pumpor av olika slag och typisk sallad för området, den ganska beska, röda Radicchio Rosso di Treviso och den ljust gulgröna salladen med purpurfärgade fläckar, som kallas för ”Castelfrancos ros". Innan vi intar en välsmakande lunch på restaurangen Locanda Baggio gör vi ett besök i Villa Emo i Fanzolo di Vedelago, några få kilometer från Castelfranco. Villan ritades av Palladio för familjen Emo och ända fram till 2004 var villan i familjen Emos ägo.Kvällen till eget bruk.

  Läs vidare
 • Villa Foscari och båttur på Brentakanalen till Padua
  Dag 5

  Villa Foscari och båttur på Brentakanalen till Padua

  Brentakanalen anses som en förlängning av Canal Grande där venetianarna hade sina “palazzos”. Här lät man bygga sin “villa” dit man färdades i bekväma båtar, som roddes från staden till fastlandet och därifrån drogs av hästar utmed Riviera del Brenta. Villa Foscari ”La Malcontenta” uppfördes för bröderna Nicolò och Alvise Foscari, ättlingar till den kände dogen Francesco Foscari, som i början av 1400-talet köpte mark vid Brentakanalen. Än idag är villan med sina harmoniska former där den ligger omgiven av popplar och tårpilar såsom en “lugn ö” på kort avstånd från den venetianska lagunen. Den nuvarande ägarfamiljen Foscari tillbringar ofta helgerna i villan.Vi besöker villan och efter en lätt lunch gör vi en båttur på Brentakanalen. Båten hämtar vid Dolo och under färden passerar vi bl.a. Villa Pisani i Stra, ritad av 1700-talsarkitekten Francesco Maria Preti, som även ritat domen och tetatern i Castelfranco samt Villa Giovanelli i Noventa Padovana, vars huvudfasad vetter mot Brentakanalen. Båten gör samma färd som de antika venetianska båtarna, i Burchielli, gjorde under Venedigs storhetstid. Färden avslutas vid den antika flodhamnen i centrum av Padua. Buss tillbaka till Castelfranco med kvällen till eget bruk. 

  Läs vidare
 • Villor i sköna landskap - Montagnana
  Dag 6

  Villor i sköna landskap - Montagnana

  Vi ägnar dagen åt landskapet söder om Vicenza. I Sant’Andrea oltre il Muson några få kilometer från Castelfranco finner vi Villa Chiminelli, en venetiansk villa byggd i palladiansk stil i slutet av 1500-talet. Den är freskbemålad utvändigt och i dess piano nobile av Benedetto Calieri och hans skola. Calieri var bror till Paolo Veronese. Villan ingår i kategorin villa för villeggiatura, dvs de som välbärgade venetianare använde för jakt och litterära sammankomster. Man hade den traditionella indelningen av ett palats med en klassisk salong, fyra sidorum och en loggia. Liksom flera andra villor, används Villa Chiminelli idag för bröllop och andra festligheter. Villans renässansträdgård all´italiana är omgiven av freskbemålad mur. I Bagnolo ligger Villa Pisani Ferri Bonetti. I ”Fyra böcker om arkitektur” beskriver Palladio den komplicerade projekteringen av villan, som var tänkt som en “villa rustica” för jordbruk, men även skulle erbjuda grevefamiljen Pisani “ett ståndsmässigt liv”.
Innan vi fortsätter dagens program äter vi en god lunch på Osteria del Guà i villans “barchessa”. Vincenzo Scamozzi var elev och medarbetare till Palladio. Han har ritat Villa Pisani Ferri, “Rocca Pisana”, belägen högt på en kulle, där det tidigare låg en fästning “rocca” och dit familjen Pisani flydde undan fukt och malaria vid risodlingarna i Bagnolo. Vi ser villan flera gånger under resvägen. 
Runt staden Montagnana går en av Europas mest välbevarade ringmurar och strax utanför muren ligger Palazzo Pisani, ett projekt av Andrea Palladio för Francesco Pisani. Ett kompakt block med dubbel loggia med kolonner och halvkolonner. Vi ser palatset utifrån innan vi tar en promenad innanför den mäktiga ringmuren. Kvällen på egen hand.

  Läs vidare
 • La Serenissima - Venedig på vattnet
  Dag 7

  La Serenissima - Venedig på vattnet

  Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format handelsstaden Venedig. Staden utvecklades från ett fiskarsamhälle i otillgängliga träskmarker till medeltidens främsta handelsstad i Europa. En makt baserad på herraväldet över Adriatiska havet och ett överlägset utnyttjade av de handelsmöjligheter, som detta erbjöd, skapade grunden till eleganta österländskt influerade palats och förnämlig konst.Vi tar ett tidigt tåg från Castelfranco och vid ankomsten till Venedig möter vår privata båt för färd till ön San Giorgio där vi besöker kyrkan San Giorgio Maggiore, helt ombyggd av Palladio 1565. Engelsktalande guide visar oss sedan runt bland monumenten på ön, vilka tillhör Fondazione Giorgio Cini. Det gemensamma programmet avslutas med  en typisk venetiansk företeelse, ”ombra och cicchetti” på en bar. Ombra betyder skugga och det började med att gondoljärerna drack ett glas vin i skuggan av kampanilen på Markusplatsen. Det hände sig att det blev mera än ett glas och då behövde man även något att tugga på och så skapades ”cicchetti”, dvs en slags tapas. Under resten av dagen har du tid att på egen hand upptäcka Ditt Venedig. I stadsdelen Dorsoduro finns ett rikt utbud av Venedigs förnäma konstmuseer, bl.a. och Peggy Guggenheims Collection med mästerverk av bl.a. Picasso, Miró, Klee, Ernst och Giacometti.En annan höjdpunkt kan vara ett besök i palatset Ca’ Rezzonico. Det vackra barockpalatset påbörjades i mitten av 1600-talet av Baldassare Longhena, det århundradets mest framstående arkitekt, men på grund av ekonomiska problem hann bygget inte längre än till “piano nobile”. Först hundra år senare övergick palatset i bankirfamiljen Rezzonicos ägo. De gav arkitekten Giorgio Massari i uppdrag att färdigställda byggnaden. Här får man en bra bild över hur ett venetianskt palats är uppbyggt med rummen runt ett stort centralt utrymme, ”il portego”. Ett elegant trapphus leder upp till första våningen.Numera inrymmer palatset Venedigs stadsmuseum för 1700-talskonst. Museets besökare har möjlighet att beundra husets interiör, som familjen Rezzonico har låtit dekorera i överdådig rokokostil. Här finns takmålningar av Giovanni Domenico Tiepolo, tidstypiska möbler, sidentapeter och utsökt stuckatur.I Venedig går man till fots eller använder stadens allmänna transportmedel, i vaporetti, och vi har inkluderat en dagsbiljett till stadens vattenlinjer. En av de mest minnesvärda upplevelserna under ett besök i Venedig och det bästa sättet att lära känna stadens speciella atmosfär är en färd på Canal Grande, Venedigs främsta trafikled, med praktfulla palats byggda av stadens adelsfamiljer. Du kan även strosa över broar och förbi kanaler i smala gränder, mot de små torgen som i Venedig kallas campi. Är man i Venedig för första gången är även ett besök på Markusplatsen med sina berömda byggnader, historiska kaféer och duvor ett oförglömligt minne. Italiensk glass eller någon av Venedigs berömda och svalkande drinkar Sgroppino al Limone eller Bellini kanske lockar om solen värmer? Tåg tillbaka till Castelfranco del Veneto med kvällen till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Dag 8

  Hemresa

  Under morgonen väntar avfärd från Castelfranco mot Venedigs flygplats och hemresan till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Övriga orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  12 - 19 september

 • Pris från

  21.990:-

 • Enkelrumstillägg

  För dubbelrum för enskilt bruk tillkommer: 1.190:-
  För enkelrum (begränsat antal) tillkommer: 790:- 

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Venedig t/r, flygtillägg

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Sju nätter på fyrstjärnigt hotell del i juniorsvit

  - Sju frukostar

  - En middagsbuffé med vin/vatten

  - En middag med vin/vatten

  - Fyra luncher med vin/vatten

  - En venetiansk ombra & cichetti

  - Engelsktalande licensierad guide

  - Svenska ciceroner

  - Stadskatt.

 • Tips och råd

  För bästa behållning av resan krävs god grundkondition för promenader på ojämnt underlag i historiska städer och villornas trappor.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor