Musik och Myt på Island

Island kan verkligen inte jämföras med något annat land i världen. Landets vulkaniska inre bubblar och lämnar fascinerande spår på ytan, luften är ren och klar. Allt på Island är nära naturen och i samklang med den. Harpa är ett fascinerande konsert-, och operakomplex som officiellt invigdes den 20 augusti 2011. Glasfasaden är designad av den världskände installationskonstnären och designern Olafur Eliasson, född i Danmark med isländska föräldrar. Fasaden är i två- och tredimensionell geometrisk design, tagen från de kristalliserade vulkaniska basaltpelare som Island är rikt på. Harpas södra fasad skapar en skimrande kalejdoskopisk vy över staden och landskapet.

Läs vidare

Här är det nordiska ljuset ett nyckelelement där transparens, ljusreflektioner och färg på fasaderna ändras med väder och årstid. Arkitekter är Henning Larsen Arkitekter samt Batteríið Architects. Konserthallens akustiska utförande är gjort av Artec för att skapa en konserthall av yppersta världsklass. Harpa ses som en symbol för öns dynamiska kraft och ett landmärke för Reykjaviks historiska hamnområde. Bland islänningarna ses Harpa ibland även som ett monument över landets finanskris och som en symbol för att bygga något så storslaget med pengar som inte finns. 

Under resan till Island bjuds vi på en operaföreställning och en symfonikonsert. I programmet ingår även en visning av operahuset, en tur i Reykjavik samt till den Gyllene cirkeln. Ciceron på resan är svensktalande Bryndís Sverrisdóttir.

 • Pris
  15 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-25
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Bryndís Sverrisdóttir

Resans höjdpunkter

 • Opera och konsert på de fascinerande operahuset Harpa.
 • Heldagsutflykten till den Gyllene cirkeln.
 • Island vackra natur och vårt centrala boende mitt i Reykjavik

Reseprogram

 • Stockholm – Reykjavik
  Dag 1

  Stockholm – Reykjavik

  Direktflyg från Stockholm till Reykjavik där vår svensktalande ciceron möter med buss och tar oss till vårt trestjärniga Hotel som ligger i hjärtat av Reykjavik. På kvällen går vi tillsammans ut på stan och äter en gemensam välkomstmiddag på hotellet. 

  Läs vidare
 • Reykjaviks skatter - konsert med Islands symfonikerna
  Dag 2

  Reykjaviks skatter - konsert med Islands symfonikerna

  Under morgonen väntar en stadsrundtur med buss för att besöka Reykjaviks historiska och moderna delar. Dagen inleds med en tur till presidentresidenset och Hallgrimskyrkan som tog nästan 40 år att bygga och är med sina 70 meter Islands högsta byggnad. Inkluderat i programmet är även Valmuséet som öppnade i februari 2014 med en otroligt fin utställning om valarna som finns runt Island. Lunch på egen hand och eftermiddagen är till fritt förfogande. Reykjavik är en av världens minsta huvudstäder, men trots sin litenhet och avlägsenhet har dess smakfulla arkitektur och bildkonst lånat impulser och influenser från världens alla hörn. Kanske lockar shopping i Kringlan eller på Laugavegur-gatan, bad i badhus, hantverk och gallerier. Vår ciceron ger dig gärna tips. På kvällen får vi njuta av en konsert med Islands symfonikerna på operahuset Harpa. Efter konserten bjuds det på förfriskningar.

  Läs vidare
 • Den gyllene cirkeln
  Dag 3

  Den gyllene cirkeln

  Vi gör en heldagsutflykt med buss till många av de naturens underverk som Island är känt för, men även kulturen. Vi besöker Halldór Laxness-muséet, en multimedial upplevelse som beskriver Nobelpristagaren Halldór Laxness (1902-1998) liv och arbete. Hans engagemang i ett händelserikt århundrade skapade känslor och engagemang och Laxness beskrivs som Europas sista nationalskald. I mer än femtio år bodde Laxness och hans familj i det hus som museet liggeri. Möblemanget är lämnat såsom det var när hans familj sålde huset till den isländska staten.  Här har man antagit utmaningen att berätta Laxness historia på ett intressant sätt för alla, såväl de som känner honom väl, som de helt ovetande. På Thingvellir, ”tingsslätten” har alla viktiga beslut för nationen tagits från 930 – 1798. Idag är detta ett Unesco världsarv men även nationalpark på grund av sin sköna natur och belägenhet mitt mellan två kontinentalplattor. Naturens krafter på Island är verkligen påtagliga på ett mycket speciellt sätt och efter besöket på Thingvellir fortsätter vi till Gullfoss och de varma källorna i Geysir-området. Vi äter en gemensam lunch under dagen. Vi stannar även i Fridheimar och besöker en tomat-och grönsaksodling som drivs av en svensk kvinna och en isländsk man. Gemensam middag på kvällen.

  Läs vidare
 • Operahuset Harpa – operakväll ”Tosca”
  Dag 4

  Operahuset Harpa – operakväll ”Tosca”

  Dagen inleds med en timmes intressant visning av det färgstarka och passande vitala nya konsert- och operahuset Harpa med lokal guide. Här kommer du att få en spännande rundvandring och förståelse för hur den isländska naturen, vulkanlandskapet och det arktiska ljuset inspirerat till en unik arkitektur med en fullständigt fascinerande glasfasad som omsluter en toppmodern design, akustik och funktion med stora scenen Eldborg i magnifikt vulkanrött, Norðurljós i vackert lavendellila och vidsträckta vyer från Björtuloft. 

  Resten av dagen till eget förfogande där du på egen hand kan upptäcka Island. Kanske lockar en utflykt till Blå Lagunen, ridtur, valsafari eller vandring? Observera att visa utflykter behöver bokas i förväg. På eftermiddagen samlas vi upp på hotellet för en gemensam promenad till en Opera huset Harpa där vi ska äta på den uppskattade restaurangen Kolabrautin som ligger på fjärdevåningen i operahuset med en fantastisk utsikt över hamnen. Här möts lokala isländska råvaror med det italienska kökets traditionella smaker. Deras väll renommerade bar är framröstad som en av Reykjaviks bästa. 

  Ikväll är det dags för Puccinis ”Tosca”, ett melodrama i tre akter och handlingen kan läggas i vilken tidsepok som helst: politisk förföljelse, svartsjuka och överhetens förtryck, allt till Puccinis magnetiska musik. 

  Förhistorian som handlingens bakgrund bygger på är komplicerad där norra delarna av ett splittrat Italien ockuperades av Habsburgarna. Napoleon erövrade kyrkostaten Rom för att bilda republik med Cesare Angelotti som konsul. Frihetskämparna i Rom hoppas på nya tider då fransmännen erövrar staden Rom, men Neapels armé slår tillbaka fransmännen och påven tar tronen igen. Motståndsmannen Cavaradossi jublar dock i andra akten när han får höra att Napoleon återtar delar av norra Italien, innan han förs till sin avrättning. Intellektuella och konstnärer såg Napoleon som en befriare ur skräckväldet och som en hjälp för landets enande, medan påve- och kungatrogna som Scarpia med alla medel försökte hålla fast vid den österrikiska dominansen och Neapels kungahus.

  Som så många gånger förut i historien står en kvinna mellan ytterligheterna – Tosca, den kungatrogna sångerskan som förälskat sig i frihetskämpen Cavaradossi.

  Läs vidare
 • Reykjavik - Stockholm
  Dag 5

  Reykjavik - Stockholm

  Vi har förmiddagen till eget förfogande samt lunch på egenhand innan vi tar oss ut mot flygplatsen för återresa till Arlanda. Ankomst på kvällen.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  25 - 29 oktober

 • Pris från

  15.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.390:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Keflavik t/r inkl flygavgifter

  - Transfer flygplatsen – hotellet t/r

  - Transporter, visningar och entréer enligt program

  - Fyra nätter på angivet hotell, del i dubbelrum

  - Fyra frukostar

  - En lunch

  - Tre middagar

  - Förfriskningar efter konserten

  - En konsertbiljett

  - En operabiljett

  - Ciceron

  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-25
 • Hemkomst
 • 2017-10-29
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 15 990:-
 • Boka resa