Seniora Läkare till Éire

En resa för Seniora Läkare till Irland. Av alla de brittiska öarna är Irland den mest omsjungna - en rik kulturbygd där starka musiktraditioner och en lång litterär tradition präglat den till synes sorglöse irländarens historia. Här har folksagor om ärorika dåd, dråpliga bönder och skogens mytiska väsen förts vidare i muntlig tradition sedan tusende år. Följ med till nobelpristagare och folkpoeters gröna rike i ljuvliga september! Följ med Seniora Läkare på en odyssé genom det gaeliska örikets gröna ängder. Vi får uppleva några av öns mest natursköna områden i väst, studentstaden Galway, Connemaras kloster, slott och trädgårdar i grevskapet Wicklow och se hantverk på ön Inis Meain. Vi avrundar med Dublin som alltid har varit något av berättarkonstens centrum i Europa och åtskilliga är de författare som bott och slutfört sina verk här i staden; Jonathan Swift, Oscar Wilde och James Joyce för att nämna några. Det litterära arvet är en högst levande del av dagens Dublin med många kända samtida författare som för traditionen vidare. När kristendomen introducerades under 400-talet och munkarna hade som uppgift att handkopiera Bibeln, nedtecknades även de lokala historierna och legenderna i vackra illuminerade utgåvor. År 2010 blev staden utsedd till en av få Unesco litteraturstäder, en permanent utmärkelse som hyllar staden och dess författare.

Läs vidare

Under resan möter vi även såväl naturens gröna höjdpunkter som irländarnas nutida förhållande till sitt litterära arv. Under vår resa bor vi bekvämt på fyrstjärniga hotell, strax utanför Galway samt med bra läge i Dublin. Vår ciceron är Eva Ward, svenska bosatt på Irland sedan många år med stort intresse och djupgående kännedom om irländsk historia och kultur.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm och Köpenhamn

   

  Göteborg är slutsålt och för ytterligare stolar tillkommer en avgift beroende på aktuellt flygpris för extrastolar.

 • Tema

Resans ciceron Eva Ward

Resans höjdpunkter

 • Ciceronen Eva Ward med sin kunnighet och sitt engagemang
 • Det irländska landskapet med sin storslagna natur
 • Dinglehalvön på Irlands sydvästra kust
 • Dublins charm och festkvällen på the Merry Ploughboys Pub med middag, irländsk musik och River dance

Reseprogram

 • Dublin - Clonmacnoise – Galway
  Dag 1

  Dublin - Clonmacnoise – Galway

  Vid ankomst till Dublin möter vi vår ciceron och privata buss för att bege oss rätt ut i historien på Clonmacnoise, en tidigkristen stad som grundades av det irländska helgonet Sankt Ciarán i mitten av 500-talet, vid floden Shannons strand. Såsom kristet centrum finner vi här resterna av sju kyrkor från perioden 900 – 1200 samt en katedral. Den som önskar ta något att äta kan köpa något på muséets kafé. Färden går genom historisk irländsk landsbygd på väg mot folkmusikens och studenternas stad  Galway. Här skall vi inkvartera oss på fyrstjärniga Connemara Coast Hotel, som ligger ca 15 minuter utanför staden i en underbar naturmiljö. Tvärs över Galwaybukten ser man Aran öarna.
  På kvällen äter vi gemensam trerättersmiddag på hotellet.

  Läs vidare
 • Vilda Connemara
  Dag 2

  Vilda Connemara

  På morgonen färdas in i den vilda regionen väster om Galway genom ett vida berömt landskap. Connemaras heder, sankmarker, berg och den kraftfulla, ibland närmast ogästvänliga kustlinjen har sagts ge generationer av konstnärer, författare och musiker inspiration till sina verk.
  Här ligger Kylemore Abbey, herresätet i vit granit som speglar sig i Kylemore Loughs mörka vattenyta. Idag är det en flickskola som drivs av Benediktinernunnor men det byggdes av en välbeställd engelsman i slutet av 1800-talet. Trollbundna av skönheten gav Henry Mitchell slottet i romantisk gåva till sin fru, som förälskat sig i platsen under deras smekmånad. Han utvecklade sin egendom, dikade ut land och gav lokalborna arbete och välstånd – i synnerhet under de ökända irländska svältåren. 1903 sålde Henry Mitchell sitt livsverk till societetslejonen och hertigparet av Manchester som i ett liv i sus och dus, renoverade sönder familjen Mitchells smakfullt inredda hem. Vår gemensamma tvårätterslunch spenderas hos Dan O’ Hara’s Homestead, en historisk 1800-tals farm som ger oss en unik insikt i Connemaras historia och kulturarv. O´Hara hyrde gården men förlorade allt efter svälten, för att - som så många andra med honom, emigrera till Amerika på 1840-talet. Efter lunchen visas vi omkring i en traktordragen vagn och får höra mer om Irlands historia. Retur till vårt hotell och kvällen fri. 

  Läs vidare
 • Aranöarna – Inis Meain
  Dag 3

  Aranöarna – Inis Meain

  Färjan tar oss från den stora gröna ön till de utanförliggande Aran-öarna. Inis Meain är bl a känt för sina stickade varor i ylle och vi kommer att få se ön, uppdelade i två minibussar med möjlighet till lunch på egen hand i lilla Tigh Conghaile. Öarna inspirerade författaren J M Synge till sin pjäs ”Riders of the Sea”. Vi ser de platser där många av hans verk kom till liv, dels i den lilla traditionella stugan med halmtak där han skrev, dels ute i naturen vid Synges Cathaoir.Returfärja till fastlandet och tillbaka till hotellet för middag på egen hand.

  Läs vidare
 • Galway - Cliffs of Moher - Dublin
  Dag 4

  Galway - Cliffs of Moher - Dublin

  Vi lämnar Connemara och vårt hotell för att ta oss längs the Burren, vars namn på gaeliska, Boireann, betyder klippigt land. De spektakulärt belägna klipporna här – Cliffs of Moher, är ett landmärke i mörk skiffer och sandsten på en annars stor och flack kalkstensplatå där få träd klarar att växa och där sommarens ängsblomster ger landskapet någon slags mjukhet. De skarpt sluttande klipporna bildar en 200 meter hög och åtta kilometer lång bergsvägg mot Atlantens vredgade vågor.Här finns möjlighet att äta något på egen hand innan vi beger oss in till den levnadsglada huvudstaden Dublin för att checka in på fyrstjärniga Camden Court Hotel med modernt dekorerade rum, belägen i Portobello bland berömda Camden Streets marknader, livliga pubar och restauranger. Gångavstånd till shoppinggatan Grafton Street samt Temple Bar. Vi äter en trerättersmiddag på vårt hotell.

  Läs vidare
 • Grevskapet Wicklow – Powerscourt - Glendalough
  Dag 5

  Grevskapet Wicklow – Powerscourt - Glendalough

  Wicklow kallas ofta Garden of Ireland och det förstår man av det leende landskapets skönhet. Vi gör inledningsvis ett stopp vid det bastanta försvarstornet James Joyce Tower, byggt 1804, berömt för att den inledningsvis omnämns i James Joyces ”Odysseus” i en av världslitteraturens mest kända romaninledningar. Idag är det ett museum med många av författarens brev, fotografier och personliga ägodelar.  Herresätet Powerscourt grundlades på 1740-talet och har en imponerande trädgård med en syntes av det bästa inom fransk och italiensk trädgårdskonst - muromgärdade trädgårdar, anlagda sjöar och vackra promenadstigar omgivna och en känd japanskinspirerad trädgård. I närheten ligger den internationellt omnämnda och gemytliga puben Lynhams of Laragh, där vi äter en trevlig publunch, innan vi drar oss härifrån.  Glendalough är dels en skyddad nationalpark, dels ett vackert beläget munkkloster där man lär sig mer om hur kristendomen kom till ön och hur den spreds härifrån till Storbritannien och övriga Europa i sin typiskt irländska tappning. Besökscentrets modell visar hur platsen förmodligen såg ut runt år 1080. Utanför kan vi fascineras av de välbevarade ruinerna av katedralen, Sankt Kevins kyrka och ett runt torn.  Retur till Dublin och vårt hotell för att kasta av sig resdammet och svida om till en trerättersmiddag och en afton med en irländsk ”storyteller”, vars historier om forna dagars myter och fakta roar oss under kvällen på Dublins äldsta pub.  

  Läs vidare
 • Dublins skatter
  Dag 6

  Dublins skatter

  Inledningsvis väntar en panoramatur genom Dublin med buss, även om den är modern och kosmopolitisk, finns här ännu en atmosfär av gångna tiders grace – inte minst tack vare dess arkitektur. Torg, gator och byggnader i georgisk stil pryds av rader med stadshus i rött tegel och färgstarka dörrpartier. Sankt Patrick är Irlands skyddshelgon och hans stora gotiska katedral är landets historiska och kulturella hjärta sedan 800 år. Cromwell, William av Orange, kung James I och drottning Victoria med flera har besökt det trygga landmärket och här vilar en av öns mest framstående män, författaren Jonathan Swift, tillika katedralens domprost under åren 1713-45. Chester Beattymuséet är landets bästa museum med en av världens främsta samlingar av historiska manuskript och böcker, miniatyrmålningar, tryck och dekorationskonst från inte bara Europa – utan även Asien, Mellanöstern och Nordafrika.  Den unika samlingen, som spänner över en tidsera från 2 700 år före Kr till dags dato, gjordes möjlig tack vare samlandet hos en man - sir Alfred Chester Beatty.  Lunch på egen hand under dagen. Trinity College är landets äldsta universitet och grundlades 1592 av drottning Elisabeth I. Här finns stora litterära skatter som Book of Kells från 800-taket, Book of Durrow och Armagh bland många andra ur Trinitys 200 000 böcker stora bibliotekssamling.  Eftermiddagen är fri till eget bruk.Tidig kväll träffas vi för att äta en trevlig avskedsmiddag på Bank on College Green restaurant. Byggnaden är ett ypperligt exempel på den viktorianska arkitekturstil för kommersiella byggnader som rådde på ön runt slutet av 1800-talet, och uppfördes av den ledande arkitekten William Henry Lynn i skotsk sandsten. Interiören med mosaikglastak och mellanvåning med gipsornamentik är en trevlig omgivning för middagen. Efter middagen samlas vi för en litterär pubrunda, där vi har möjlighet att få en fin introduktion till de många berömda författare som antingen kommer härifrån eller inspirerats av den gröna ön. Skådespelare deklamerar verk av exempelvis James Joyce, George Bernard Shaw, Samuel Beckett, Oscar Wilde och W B Yeats men även moderna irländare som Seamus Heaney, Paula Meehan och Brendan Kennelly.  Med startpunkt vid Duke Pub går pubrundan via berömda dryckeshål och platser där du får dig till livs inte bara stora litterära verk utan även anekdoter kring författarnas liv. 

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 7

  Hemresa

  Efter en sista irländsk frukost för denna gång väntar buss till Dublins flygplats och hemresan till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm och Köpenhamn

   

  Göteborg är slutsålt och för ytterligare stolar tillkommer en avgift beroende på aktuellt flygpris för extrastolar.

 • Avresor/Datum

  13 - 19 september

 • Pris från

  16990:-

 • Enkelrumstillägg

  3 790:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm/Köpenhamn – Dublin t/r, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet.
  - Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Sex irländska frukostar

  - Två luncher med te/kaffe
  - Två middagar
  - Litteraturpubrunda

  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor