Irland

Irland - ön som sjuder av historia, natur och kultur. Hänge dig åt slott, öl och whisky i böljande gröna landskap och besök det historiska och litterära Dublin. Irland är bedövande vackert med sitt böljande landskap och gröna ängar. Under denna resa får vi lära känna landet från olika aspekter: den intensiva växtligheten, de mäktiga naturscenerierna med berg som stupar brant ner i Atlanten och böljande hedar där fåren betar.

Läs vidare

Vi bor och besöker hamnstaden Galway, historiska Killarney i grevskapet Kerry och avslutar med den sjudande huvudstaden Dublin. Den tidigare fattiga huvudstaden är numera en välmående storstad med musik, pubar, shopping och kultur. Ifrån Irlands huvudstad kommer också många välkända författare, t.ex. Oscar Wilde, George Bernard Shaw, James Joyce och Samuel Beckett. Under en gastronomisk promenad genom huvudstadens mathallar, gatumarknader och små butiker får vi smaka på lokala specialiteter. Vår ciceron är Eva Ward, svenska bosatt på Irland sedan många år och välbekant med den keltiska kulturen.

 • Pris
  17 490:-
 • Avresedatum
  2017-10-04
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Eva Ward

Resans höjdpunkter

 • Ciceronen Eva Ward med sin kunnighet och sitt engagemang
 • Det irländska landskapet med sin storslagna natur
 • Aran Islands
 • Gastronomisk promenad med provsmakning av lokala produkter i Dublin.

Reseprogram

 • Dublin - Clonmacnoise – Galway
  Dag 1

  Dublin - Clonmacnoise – Galway

  Ankomst till Dublin på förmiddagen där Eva möter oss på flygplatsen. Vi åker med buss ut ur Dublin genom landet och mot Irlands västkust. Vårt första besök idag är Clonmacnoise: en tidig viktig kristen plats som grundades av den unge mannen Ciarán i mitten på 500-talet på Shannonflodens östra bank. Tomten omfattar ruiner av en katedral, sju kyrkor (från mellan 1000-talet och 1300-talet), två runda torn, tre höga kors och den största samling av tidig kristen gravsten i Västeuropa. Ursprungliga högkors och ett urval av gravsten är på uppvisning i besökscentret. Tid på egen hand för lunch eller fika i Clonmacnoise innan vi fortsätter vår färd mot Galway. Staden är full av intressant historia från medeltiden och kallas även av irländarna själva för landets kulturella hjärta (Croí Cultúrtha na hÉireann), berömd för sina årliga tillställningar och festivaler. Vi checkar in på vårt mellanklasshotell, som ligger centralt i Galway. Vi äter en gemensam välkomstmiddag på hotellets restaurang.

  Läs vidare
 • Connemara - Kylemore Abbey
  Dag 2

  Connemara - Kylemore Abbey

  Idag åker vi till Connemara, beläget norr om Galway och välkänd för sin storslagna natur.Vi börjar morgonen med att besöka gården Dan O’Hara i byn Lettershea där vi bjuds på en unik inblick i historien och kulturarvet i Connemara. Gården ligger inte långt från Clifden i ett naturskönt område i skuggan av bergskedjan Twelve Bens. Vi får se en fullt restaurerad stuga som arrenderades av bonden Dan O´Hara på 1800-talet som senare tvingades emigrera efter att ha blivit vräkt från sitt hem. På gården ser vi får, nötkreatur, Connemara ponnyer, och åsnor. Ägarna Martin & Nora hälsar dig varmt välkommen - Céad Míle Fáilte!Vår nästa programpunkt idag är det berömda Kylemore Abbey, det monastiska kloster som var hem till nunnor av Benediktinerorden. Nunnorna kom hit år 1920 efter att deras kloster i Ypres, Belgien, blivit förstört under första världskriget.Under tiden av förföljelse på Irland öppnade nunnorna en internatskola för flickor och började samtidigt restaurera klostret, den viktorianska kyrkan och den muromgärdade trädgården till sinforna glans. Idag bor det inga nunnor i klostret men under vårt besök kommer vi få höra den spännande och tragiska historien om hur de kom dit och deras liv på klostret. Lunch på egen hand i Kylemore Abbeys kafeteria.Kvällens middag är planerad på de den berömda restaurangen Kirwan’s Lane mitt i Galways medeltida centrum där vi fortfarande kan känna 1600- och 1700-talets vingslag eka i arkitekturen. Ägaren Mike O’Grady öppnade restaurangen 1996 och här erbjuds modern irländsk mat som tillagas av färska och lokalt producerade råvaror. De specialiserar sig på säsongens skaldjur men gott om andra val på menyn finns, från kött till vegetariskt.

  Läs vidare
 • Aran Islands
  Dag 3

  Aran Islands

  Efter frukost beger vi oss på en heldagsutflykt till Aran Islands. Öarna ligger mitt i Galway Bay och erbjuder besökaren en inblick i ett traditionellt irländskt levnadssätt som numera knappt existerar på andra platser i landet. Här talas fortfarande gaeliska som första språk.Trots att öarna är små till ytan har de mycket att erbjuda: hisnande natur, ruiner från tidig kristen tid, medeltidsslott, klippor, forntida stenfort, såsom det berömda Dún Aonghasa, sandstränder, ren luft, unik flora och fauna samt en rik folklor som öborna är stolta att berätta om. I minibussar får vi en kort rundtur av ön och har även tid att på egen hand bekanta oss med öarna och de lokala restaurangerna eller pubarna. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Cliffs Of Moher – Killarney
  Dag 4

  Cliffs Of Moher – Killarney

  Idag säger vi adjö till Galway och beger oss mot Kerry, även känt som Irlands Kungarike.Söder om Galway ligger det unika området som kallas ”The Burren”, ett område där glaciärer och erosioner skapat ett närmast månlikt landskap. Få träd växer här men däremot finns en örtrik, exotisk flora och området är ett eldorado för botaniker från april till augusti då blommor färgar det strama landskapet i regnbågens alla färger.Vi besöker det magnifika Cliffs of Moher som är en av Irlands mest besökta platser. Beläget på västkusten i länet Clare sträcker klipporna ut sig i 8 km och på de högsta platserna är det 214 meter ner till havet. Här finns också ett modernt informationscentrum, Atlantic Edge, som förmedlar historien kring Cliffs of Moher. Centret är uppbyggt i fyra olika delar; hav, sten, natur och människa, i vart och ett av dessa element presenteras varierande information om klipporna. 

  Vi fortsätter söderut mot staden Killarney där vi checkar in på fyrstjärniga Randles Hotel Killarney. I över tre generationer har familjen Randles välkomnat gäster till deras hotell som tidigare var privat bostad och funnits sedan 1906. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Ring of Kerry
  Dag 5

  Ring of Kerry

  Idag vaknar vi upp till en fantastisk dag! Det natursköna och spektakulära Ring of Kerry erbjuder enastående utsikt över Kerrys magnifika strandlinje. Vi reser genom staden Killorglin och längs vägen omges vi av Irlands magnifika berg och karga landskap.På eftermiddagen utforskar vi Killarney National Park med häst- och vagn. Här gäller det att ha kameran i högsta hugg! Vi blir hämtade på Muckross House, vars trädgårdar är berömda för exotiska träd och buskar. Härifrån färdas vi genom ett spektakulärt sjölandskap. Vi ser 1400-talets Muckross Abbey, som trots stor skadegörelse och rekonstruktion vid ett flertal tillfällen idag är ett välbevarat kloster. Munkarna som levde här blev ofta förföljda och offer för plundrande razzior. Vi får lyssna till lokal folklore och historia längs färden, vilken avslutas vid Muckross House och dess viktorianska elegans. Vi återvänder till hotellet där vi äter gemensam middag.

  Läs vidare
 • Killarney - Cashel - Dublin
  Dag 6

  Killarney - Cashel - Dublin

  På väg tillbaka till Dublin åker vi över gröna och böljande fält och stannar vid grevskapet Tipperary för ett besök vid Rock of Cashel med sina imponerande ruiner med katedral, borg, kapell och rundtorn. Staden Cashel är ett världsarv som en gång var herresäte för kungen av Munster. Staden ligger som förtrollad och under skydd av The Rock of Cashel och dess kluster av medeltida monument som dramatiskt reser sig ur landskapet. Vi har lite tid på egen hand för att äta lunch och utforska staden Cashel. Därefter åker vi vidare till Arlington hotel O´Connell Bridge (Best western Academy Plaza på okt avgången) som ligger med utsikt över floden Liffey. Eftermiddag/kvällen har ni tid att på egenhand upptäcka allt vad denna sjudande storstad har att erbjuda i form av butiker, restauranger och pubar. 

  Läs vidare
 • Dublin - Gastronomisk promenad – Pubmiddag
  Dag 7

  Dublin - Gastronomisk promenad – Pubmiddag

  Efter frukost får vi en stadstur i Dublin, en stad som har mycket att erbjuda och vi lär oss om både Irlands och Dublins färgstarka historia och det moderna storstadslivet som dominerar idag. Vi passerar stadens huvudgata O’Connell Street där huvudkontoret för den irländska posten ligger. Denna magnifika byggnad var en av de viktigaste under Irlands kamp för självständighet. Vi besöker därefter Phoenix Park med sina två storslagna katedraler och rika historia: Christchurch och St. Patrick. Vidare till kultur- och nöjeskvarteren i området Temple Bar, fyllt med pubar, restauranger och affärer. Dublins välkända georgianska byggnader och deras färglada dörrar gör att det inte är svårt att förälska sig i stadens charm och karaktär.

   

  Nu väntar en riktig höjdpunkt då vi går på en gastronomisk promenad genom Dublin och får lära oss om Irlands mathistoria. Vi besöker olika bagerier, mathallar, gatumarknader och små butiker där vi får provsmaka på mat som producerats i generationer samt nya uppkommande nyheter från det Irländska matbordet.

  Vi avslutar med Trinity College, Irlands äldsta universitet som grundades 1592 av Drottning Elizabeth. Det ligger mitt i Dublin på ett 17 hektar stort parkområde, St. Stephen’s Green. Trinity är känt för sina stora litterära skatter som inkluderar the Book of Kells, ett manuskript från 800-talet, the Book of Durrow, the Book of Armagh och även Irlands äldsta harpa. De ställs ut i skattkammaren och the Long Room, som är hem för mer än 200,000 av Trinitys äldsta böcker. Utställningen ‘Turning Darkness into Light’ förklarar bakgrunden till ”The Book of Kells”.

   

  Eftermiddagen är fri för lunch och egna aktiviteter. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en lokal pub i hjärtat av Dublin med anor från 1800-talet. Här får vi även en ölprovning från pubens egna mikrobryggeri. 

  Läs vidare
 • Dublin - Sverige
  Dag 8

  Dublin - Sverige

  Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen för hemresa sen förmiddag till Stockholm Arlanda. “SLAN ABHAILE” – Safe home in Gaelic.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  Våren: 18 - 25 april

  Hösten: 4 - 11 oktober

 • Pris från

  Vår avgången: 16.990:-
  Höst avgången: 17.490:- 

 • Enkelrumstillägg

  Våravgången: 2.990:-
  Höstavgången: 3.290:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Dublin t/r, flygavgifter
  - Sju nätter på medelklasshotell, del i dubbelrum
  - Sju frukostar

  - Sex middagar
  - En gastronomisk promenad inkl. provsmakning
  - En ölprovning

  - Bussresor, entréer och visningar enligt programmet

  - Svensktalande Ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-04
 • Hemkomst
 • 2017-10-11
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 17 490:-
 • Boka resa