TEFAF i Maastricht och konstens städer

Välkommen på en intressant konstresa för Antikskolan med Stina Odlinder Haubo, till Maastricht med exklusiva TEFAF mässan, utvalda konstmuseer samt Paleis Het Loo. TEFAF, den världsberömda antikmässan i Maastricht är ett veritabelt eldorado för konst- och antikälskare. The European Fine Art Fair (TEFAF) i holländska Maastricht är en av världens finaste antikmässor. Hit kommer årligen ledande konst- och antikhandlare från världens alla hörn för att sälja och köpa verk av konsthistoriens mest aktade namn. Den internationella antikmässan har utvecklats till att bli Europas främsta antikmässa för möbler, konst, smycken, kuriosa och konsthantverk. Det är en helt enastående sammandragning av Europas och världens främsta konst- och antikhandlare. För 28:e gången ordnas TEFAF i den idylliska medeltidsstaden Maastricht i Hollands nedersta hörn med gräns mot Tyskland, Belgien och Frankrike. Vad är det då som är så märkvärdigt med mässan i Maastricht? Jo, alla kommer dit. Mängder av konstintresserade experter kommer dit och utbudet av tavlor och föremål är helt enkelt av världsklass.

Läs vidare

Under vår resa skall vi inte bara njuta av mässan i Maastricht, utan vi skall även njuta av modern konst och gamla mästare på Gemeentemuseum och Mauritshuis i Den Haag, Rubenshuis och Mayer van den Bergh i Antwerpen, samt den underbara slottsprakten på Hollands kungliga slott Het Loo. Vi bor centralt i Den Haag, Antwerpen och Maastricht på fyrstjärniga hotell och vår ciceron är välkända och kunniga Stina Odlinder Haubo.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  4 dagar

 • Tema

Resans ciceron Stina Odlinder Haubo

Resans höjdpunkter

 • Ciceron Stina Odlinder Haubo
 • Gedigna konstbesök på pärlorna Gemeentemuseum, Mauritshuis, Rubenshuis, Museum Mayer Van Den Bergh och besök på Paleis Het Loo
 • Den storslagna antikmässan TEFAF i Maastricht

Reseprogram

 • Bryssel – Gemeentemuseum Den Haag – Mauritshuis Den Haag
  Dag 1

  Bryssel – Gemeentemuseum Den Haag – Mauritshuis Den Haag

  Efter en tidig ankomst från Stockholm möter vår buss upp för att genast påbörja en intensiv resa med kompassen ställd mot skönhet. Efter ca två timmars färd från Bryssels flygplats ankommer vi Den Haag, det många kallar Hollands administrativa huvudstad eftersom parlamentet, högsta domstolen, kungens residens och alla ambassader finns här. Staden grundades 1248 som ett slott av Vilhelm II, greve av Holland och kung av Tyskland. Gemeentemuseum Den Haag uppfördes under 30-talet och här ståtar man med den största samlingen av Piet Mondriaan i världen, även hans sista, ofullbordade verk Victory Boogie-Woogie, totalt nästan 300 verk. Här finns även andra verk som går under konstgruppen De Stijl. Även byggnaden i sig själv är ett spännande Art Deco arbete. Andra konstnärer som är representerade är Picasso, Monet, Kandinsky, Bacon, Constant och två verk av Louise Bourgeois. Efter en guidad visning där gruppen delas i två delar, väntar en gemensam lunch.

  Eftermiddagen bjuder på klenoden Mauritshuis, hem för de allra finaste holländska målningarna från den Gyllene Eran. Byggnaden i klassicistisk stil från mitten av 1600-talet, byggdes åt greve Johan Maurits, då guvernör för de holländska kolonierna i Brasilien. Palatset uppfördes av den tidens främsta arkitekter - Jacob van Campen och Pieter Post. En kompakt men världsberömd samling med verk som Vermeers ”Flicka med pärlörhänge”, ”Dr Nicolaes Tulps anatomilektion” av Rembrandt, ”Guldfinken” av Fabritius och ”Tjuren” av Potter, på permanent visning i de lilla 1600-talshusen som museet utgörs av.  Vår första natt på resan spenderas på fyrstjärniga Mercure Hotel Den Haag Central. Gemensam trerättersmiddag.

  Läs vidare
 • Antwerpens skatter
  Dag 2

  Antwerpens skatter

  Vi skall nu lämna Den Haag för belgiska Flandern och landets näst största stad - Antwerpen, diamanternas förlovade stad. Här säljs 85 % av världens rådiamanter och 50% av världens slipade smyckesdiamanter. Hamnen är bland de största i Europa. Sjöfartshandeln var under 1500-talet oerhört betydelsefull för stadens välstånd som var ett av världens största finansiella centrum. Varor skeppades in och såldes vidare från Asien och andra delar av Europa. Efter den spanska armadans belägring 1585 tog dock Amsterdam över den ledande taktpinnen som Europas finanscentrum.

  Antwerpens finansiella comeback på arenan sedan slutet av 1800- och 1900-talet har dock skapat en välmående stad med stor design- och modeindustri som lockar trendkänsliga konstnärer, författare och intellektuella. Epokernas blandning i arkitektur har medfört att Antwerpen inte är så pittoreskt och välbevarat som Brygge eller Gent men väl en dynamisk stad med många ansikten och en fin mix av det historiska och det moderna.

  Bland barockens främste konstnärer finner vi Peter Paul Rubens (1577 – 1640) vars palatshem där han levde sina sista 30 år, nu är museum över hans livsgärning. Rubens blev uppskattad och anlitad av konstsamlare såväl som kungligheter och målade mycket för drottningmodern av Frankrike. Vi guidas i två grupper för att möta mannen som i motsats med så många andra konstnärer var en utmärkt, förmögen och socialt begåvad affärsman. Rubens skapade själv en stor och åtråvärd konstsamling under sin levnad med antika skulpturer, sina italienska, flamländska och tyska föregångare som Tintoretto, Tizian, Veronese, Bruegel d ä, Holbein m fl.      

  Tre mästerverk målade av hans främste assistent Anthony van Dyck tillhör den permanenta utställningens finaste, liksom Rubens självporträtt, den ofullbordade Henrik IV vid slaget om Ivry där man ser vilken teknik Rubens använde. Men man har även flera konstverk som man långtidslånar från privata samlare, såsom den omstridda Rubenstavlan Sankt Sebastian, ett par porträtt av Frans Pourbus, samt en exceptionell tavla av Maerten de Vos ”Apelles förtal”, som aldrig visats offentligt förut.  Vi promenerar ca 10 minuter till Museum Mayer Van Den Bergh. Fritz Mayer van den Bergh levde 1858 – 1901. Han inledde studier i Gent men hoppade av dem och slog sig in i diplomatin. Fritz var självlärd inom antikviteter och blev expert på tyger och mynt. Hans förkärlek för Bruegel d ä och konst från medeltid till renässans, ledde till. Pärlan är Pieter Bruegel d ä tavla Dulle Griet, som Fritz upptäckte på en auktion i Köln. Under de sista 20 åren i sitt liv samlade han passionerat konst, glas och porslin. Han spenderade hela sin förmögenhet och ett lån på en samling av gotiskt skulpteri, men just i rätt tillfälle då detta blev på modet. Mayer van den Bergh gick tragiskt bort i förtid, i en ridolycka. Hans mor lät uppföra dagens museibyggnad, en patriciervilla i nygotisk stil, som skulle påminna om sonens favoritepok – Antwerpens Gyllene era. Tid på egen hand efter besöket för egna strövtåg och lunchpaus.

  På kvällen samlas vi för en promenad på drygt 10 minuter att äta gemensam middag på en belgisk gastropub.  

  Läs vidare
 • Antikmässornas diamant TEFAF
  Dag 3

  Antikmässornas diamant TEFAF

  På morgonen checkar vi ut och lämnar Antwerpen för färden mot Maastricht och antikmässan. Bagaget packas i bussen och vi ankommer ca 11.00 direkt till TEFAF. Vi spenderar stora delar av dagen på TEFAF och vi får veta mer om såväl den som konsten på plats. Lunch på egen hand under dagen.

  Kl 17.00 går bussen till vårt hotell Amrath Grand Hotel de L´Empereur. Gemensam middag avrundar dagen.

  Läs vidare
 • Maastricht – Het Loo - Amsterdam – Stockholm
  Dag 4

  Maastricht – Het Loo - Amsterdam – Stockholm

  Utcheckning och bagaget i bussen. Drygt två timmar senare anländer vi till släkten Oranies kungliga slott Paleis Het Loo, som idag är nationalmuseum efter drottning Wilhelminas bortgång 1962 och en renovering fram till 1982. Medlemmar ur det holländska kungahuset Oranie har bott på slottet i mer än 300 år.  Barockträdgården ritades av André Le Nôtres protegé Claude Desgotz och denna magnifika 1600-talsträdgård har formklippta buxbomsparterrer med härligt blommande lökar, annueller, fontäner och statyer. Det symmetriskt uppförda lustslottet går i holländsk barockstil och byggdes 1684 – 1686 för regenterna, idag är de vackra salarna i varma och starka färger fyllda av möbler, konst och prydnadsföremål ur de kungliga samlingarna. Vi tar också en typisk holländsk smörgåslunch med soppa under dagen innan det är dags att lämna Het Loo vid tretiden för Amsterdams flygplats och hemresan. 

  Läs vidare

Mer om resan

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  4 dagar

 • Avresor/Datum

  16 - 19 mars

 • Pris från

  14 990:-

   

  Studenter på Antikskolan har 1.000:- rabatt på resans pris.

 • Enkelrumstillägg

  2.490:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Bryssel, Amsterdam - Stockholm, flygavgifter
  - Transporter, entréer och visningar enligt program
  - Tre nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
  - Tre frukostar
  - En lunch
  - En smörgåslunch
  - Tre middagar
  - Svensktalande ciceron
  - Engelsktalande licensierade museiguider

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor