Holland med Gunnel Carlson

Älskade anrika Amsterdam - en drottning på kanaler, Het Loos barockträdgård, plantskolor och gömda trädgårdspärlor i Groningen. Vi reser i kunnigt sällskap med Hollandsvännen Gunnel Carlson. Holland var en av Europas absoluta stormakter under 1600 - 1800-talet. Här i blomsterlökarnas land köpslogs det vilt om tulpanlökar till ruinens brant, här handlades det med exotiska kryddor och färgstarka tyger. Rikedomar kom och gick, men blomsterkonsten består - än idag. På hösten väntar nästa säsongs nyheter och klassiker i vårlökarnas Eden, och du har möjlighet att köpa lökar till allsköns vårblomster i färgsprakande fantastiska former under resan. Nu i sensommartid fokuserar vi även på att upptäcka den, inte minst för oss i Sverige, så inflytelserika trädgårdsdesignern Piet Oudolfs skola med vajande gräs och imponerande sensommarperenner med attityd. Under vår resa med Allt om Trädgård visar Gunnel oss Hollands trädgårdspärlor med palatsträdgårdar, som plantskolor och trädgårdar i Groningen och Leiden.

Läs vidare

Vi besöker också Het Loo utanför Apeldoorn, den holländska kungafamiljens sommarresidens fram till 1975, för en promenad i den imponerande barockträdgården restaurerad till 1600-talets prakt. Vår kunniga och omtyckta ciceron är Gunnel Carlson, som lett många resor till Holland. Bekvämt boende på mellanklasshotell. 

Resans ciceron Gunnel Carlson

Resans höjdpunkter

 • Gunnel Carlsons kunnighet och entusiasm om Holland
 • Besöket i Piet Oudolfs trädgård och Liannes prärieträdgård
 • Det andra Holland - de ståtliga perennernas och skira gräsens rike under sensommr och höst. Precis i tid för blomsterlökinköp!

Reseprogram

 • Sverige - plantskolan - Piet Oudolf - Arnhem
  Dag 1

  Sverige - plantskolan - Piet Oudolf - Arnhem

  Under morgonen reser vi ut till Amsterdams flygplats där vi möts av vår svensktalande licensierade guide Henry som kommer att vara med oss de tre första dagarna. Vår svenska ciceron Gunnel Carlson reser med gruppen från Köpenhamn. Ombord på bussen kommer vi att få holländska lunchboxar bestående av smörgåsar och annat. Det kan också vara tillfredsställande att äta något ombord på flyget innan ankomst. Vårt första stopp blir på Hessenhof i Ede, känd för sina fina visningsplanteringar av gräs som i september står i sitt bästa flor.  

  Läs vidare
 • Efter ett kort besök väntar ca 45 minuters transport till Piet Oudolfs privata trädgård som idag endast öppnas för enstaka besök. Vid fyratiden på eftermiddagen tar vi oss till Arnhem för en natt på mellanklasshotell NH Arnhem Rijn längs Rhenfloden. Gemensam middag på hotellet. 

  Läs vidare
 • Paleis Het Loo – Tuingoed Foltz – Groningen
  Dag 2

  Paleis Het Loo – Tuingoed Foltz – Groningen

  Den kungliga släkten Oranies slott Paleis Het Loo är idag nationalmuseum efter att drottning Wilhelmina gick bort 1962. Barockträdgården ritades av André Le Nôtres protegé Claude Desgotz och denna magnifika 1600-talsträdgård har formklippta buxbomsparterrer med härligt blommande annueller, fontäner och statyer. Vi strövar runt i trädgården med Gunnel samt äter en typisk holländsk lunch bestående av små smörgåsar och soppa.  

  Läs vidare
 • En timmes resa härifrån kommer vi till den stora visningsträdgården och plantskolan Foltz som inte bara skryter om sina prärieplanteringar och de holländska nationalsamlingarna av salvia och solhatt men även många roliga arter gräs och tacksamma woodlandväxter som sockblomma. Plantskolans ägor sträcker sig över 4 hektar med 3.000 arter växter. Här finns även en inredningsdel med gamla vackra ting och redskap som kan förgylla en trädgård.  Vi möts av ägaren och får en introduktion samt kaffe/te.

  Läs vidare
 • Vidarefärd till Groningen, ca en timme, för en natt på mellanklasshotell NH Groningen dit vi ankommer under kvällen. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Liannes prärieträdgård – Sneeboer – Amsterdam
  Dag 3

  Liannes prärieträdgård – Sneeboer – Amsterdam

  Idag väntar en omskriven och uppskattad plantskola som specialiserat sig på höstliga perenner och vi inleder dagen med ett spännande besök hos prärieväxtexperten och designer Lianne Pot vars fantastiska rudbeckior svävar bredvid höga gräs. Efter 15 års verksamhet kan hon idag ståta med den holländska nationalsamlingen av dekorationsgräs med över 300 olika arter, alla till salu. Hennes visningsträdgård håller runda former med gräs som solitärer, marktäckare, kanter och i krukor. Den graciösa symmetrin, praktfulla vintersiluetter och möjligheten att använda dessa anspråkslösa växter, i sol som skugga, gör att Lianne älskar att använda dem i sin trädgårdsdesign. Under dagen tar vi med en typisk holländsk smörgåslunch i picknickform för att äta under den dryga timme från Lianne Pot till Bovenkarpsel. Härnäst kommer vi till Sneeboer Holland, en av världens främsta trädgårdsredskapstillverkare med livstids garanti på sina redskap. En annorlunda kvalitetsupplevelse där vi får se produktionen! Vi tar oss vidare, ca en timme, till Sloterdijk en förstad till Amsterdam, drottningen på kanalerna för att checka in för två nätter på mellanklasshotell Holiday Inn Sloterdijk, ca 20 minuter med pendeltåg från Amsterdams centrala sevärdheter. Kvällen till eget bruk.

  Läs vidare
 • Weesp och Amsterdams historiska trädgårdsarv
  Dag 4

  Weesp och Amsterdams historiska trädgårdsarv

  Idag reser vi med buss ut till Weesp, en av Amsterdams förstäder, tre kilometer utanför centrum. Bastionomgärdade, strategiskt viktiga Weesp ligger vid Amsterdam-Rhenkanalen och fick sitt stadsbrev 1355. En vacker liten stad med drygt 18.000 invånare, kanaler och tre väderkvarnar, som genom historien varit känd för porslinstillverkning, handel och Van Houtens chokladproduktion. För trettio år sedan skapade lökexperten Jacqueline van der Kloet en liten holländsk te-trädgård, Teetuin, där vi njuter av formklippta ramar, annueller och sensommarperenner i spännande kombinationer.  

  Läs vidare
 • Vi tar oss in till den historiska delen av Amsterdam för att uppleva herrehus och promenera runt till ett par av de så kallade museiträdgårdarna vid Amsterdams historiska kanalkvarter. I sinnet förflyttas vi tillbaka i tiden till tulpanbaronernas tid. Här i stadens mest exklusiva kvarter, Gouden Bocht– den Gyllene Bågen, byggde de rikaste köpmansfamiljerna sina förnäma hus med stora konstskatter och möblemang, under 1600 -1800-talen. Att bo här blev så populärt att staden bestämde att husen inte fick vara bredare än 8 meter, men för extra förnäma familjer gjordes naturligtvis undantag. Över 400 hus är skyddade monument och bakom de aristokratiska fasaderna döljs hemliga och magnifika trädgårdar i fransk formell stil – var och en exakt 51,5 meter, och idag är detta ett Unesco världsarv. 

  Läs vidare
 • Vi ser den mest omskrivna – ett praktfullt exempel på hur livet för de mest välbesuttna har sett ut och Hollands enda enhetligt bevarade kanalherrehus med tillhörande trädgård och vagnshus. Herrehuset, som tillhör regentfamiljen Van Loon sedan 1884, byggdes av Adriaen Dortsman som ett privat residens för Rembrandt-eleven, konstnären Ferdinand Bol 1672. Ägarfamiljen, vara förfader Willem Van Loon grundade det Holländska Ostindiska kompaniet år 1602, bor ännu kvar i en av våningarna. Trädgården avgränsas av de vackra, klassiska fasaderna på vagnshuset. Här promenerar man genom sviterna av rum och fascineras av de rikedomar som kunde skapas genom kolonisationen av dagens Indonesien av  det Holländska Ostindiska kompaniet VOC.

  Läs vidare
 • En annan verklighet från förr möter vi på Begijnhof, med anor från 1300-talet, som skiljer sig från det patricierhus vi sett genom att husen här inte tillhörde de välbesuttna. De var ålderdomshem med större likhet till ett religiöst klostersällskap och de kvinnliga ogifta ”nunnorna” kallades ”begijntjes”. Husen är höga, stadshus i typisk stil men formar inte rader av sammansatta hus utan står allesammans individuella, med stadens äldsta trähus från 1528 samt den stora innergårdens mer enkla trädgård med gräsmattor och träd.

  Läs vidare
 • Strövtåg till Blomstermarknaden för att fynda lökar och därefter retur till vårt hotell. Vi äter gemensam avskedsmiddag.  

  Läs vidare
 • Hortus Botanicus Leiden - hemresa
  Dag 5

  Hortus Botanicus Leiden - hemresa

  Med bagaget i bussen beger vi oss söderut till Hortus Botanicus Leiden. Den botaniska trädgården här är de facto äldre än den i Amsterdam med den äldsta delen från 1590. Denna del renoverades med nya växter och ett nytt växthus för 16 år sedan. Clusiusträdgården ger dig en bild av hur den botaniska trädgården såg ut under den spännande eran när Asiens växter togs till Holland under 1600-talet. Utbytena av växter och design kan bl a ses i den Japanska trädgården och Leidens stolthet är den praktfulla Victoria Amazonica, jättenäckrosen, som kan ses i växthuset Victoria. Det finns tid på egen hand att köpa något att äta innan vår resa avslutas på Amsterdams flygplats för hemresa till Sverige.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avresor/Datum

  20 - 24 september

 • Pris från

  16 990:-

  Prenumeranter på Allt om Trädgård har 1.000:- rabatt på resans pris.

 • Enkelrumstillägg

  3 290:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm eller Köpenhamn - Amsterdam t/r
  - Flygavgifter
  - Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
  - Fyra frukostar

  - Tre holländska smörgåsluncher varav en i picknickform

  - Tre middagar på hotell

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Svensk ciceron

  - Skatt.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor