Loire

Bo på 1700-talsslott och upplev regionen med Frankrikes finaste gastronomi och största kulturupplevelser! Höjdpunkter med medeltidsborgar och ståtliga slott med pittoreska vinbyar och välbevarade renässansstäder.

En resa för dig som vill njuta av kultur och underbar mat i en genuint historisk miljö. Vi bor delvis på 1700-talsslottet Rochecotte, ett perfekt exempel på denna den mest raffinerade aristokratiska livsstil, förfinad genom sekler men bortsopad av den Franska Revolutionen. Slottet beboddes bl a av statsmannen Talleyrand, en av Europas ledande personer under slutet av 1700-talet och Napoleon-tiden.

Läs vidare

I raden av salonger, i den underbara slottsparken och i den överdådigt dekorerade matsalen känner man sig som en ärad gäst på ett adligt slott innan revolutionen.Men hela resan utspelar sig i ett underbart landskap utmed floden Loire och dess bifloder, tryfferat med fantastiska och välbevarade historiska miljöer, i form av slott och borgar, fina små städer och byar med sekelgamla hus i traktens vita kalksten. Så unikt välbevarad och genuin är hela ensemblen att det idag är ett av de mycket få hela landskap som är inskrivet på Unescos världsarvslista. Här besöker vi ett antal av de mest representativa slotten och orterna - lite grann som att kliva rakt in i den franska och europeiska historien, i synnerhet med Frankrikekännaren Peter Hagwall som engagerad ciceron.

 • Pris
  19 990:-
 • Avresedatum
  2017-10-20
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Peter Hagwall

Reseprogram

 • Stockholm – Paris – Cheverny
  Dag 1

  Stockholm – Paris – Cheverny

  På förmiddagen landar vi på Charles de Gaulle flygplats utanför Paris där vår buss och reseledare väntar på att föra oss söderut, till trakten av Orleans, där vi stöter på Loirefloden för första gången. Vi gör ett uppehåll i den historiska staden Blois, där vi utifrån kan beundra den vackra fasaden på det kungliga slottets renässansflygel. Härifrån fortsätter vi en kort bit till Cheverny där vi ska göra ett besök på slottet i skönt stilren 1600-talsarkitektur. Märkligt nog ännu bebott av samma familj som en gång byggde det. Här finns en fil av salonger vackert möblerade med epokens stilmöbler.Denna första natt i Frankrike ska vi tillbringa på ett elegant, fyrstjärnigt hotell alldeles bredvid slottet i den trevliga lilla byn Cheverny, Relais des Trois Chateaux, och vår middag intas på hotellets mycket bra restaurang i mysigt klassisk fransk värdshusmiljö.

  Läs vidare
 • Chenonceau – Valencay – Rochecotte
  Dag 2

  Chenonceau – Valencay – Rochecotte

  Några få mil från Cheverny finner vi en vacker renässansträdgård som för oss fram till floden Chèr, där Loiredalens mest märkliga slott, Chenonceau, väntar oss, byggt på 1500-talet som en bro tvärsöver floden. Detta kallas också för kvinnornas slott, och i interiören ser vi porträtt av några av de starka kvinnor som styrt här, som Catharina di Medici. På eftermiddagen fortsätter vi några mil söderut till det mäktiga slottet Valencay, som kanske bättre än något annat illustrerar 1700-talets aristokratiska lantliv. I de överdådigt möblerade salongerna får man känslan av att gästerna precis rest sig ur stolarna. Men vi besöker också de gigantiska köken i källaren, där bl a den store franske kocken Caréme arbetade. Slottet ägdes under många år av statsmannen Talleyrand, som ju också är starkt förknippad med det slott där vi ska bo under resten av resan.I kvällningen kommer vi så fram till det sköna slottshotellet Rochecotte, beläget mitt i en underbar park, som i början på 1800-talet tillhörde hertiginnan av Dino, Talleyrands sista stora kärlek. Här tar vi in för tre nätter, och i den vackra matsalen avnjuter vi den första av våra gastronomiska slottsmiddagar

  Läs vidare
 • Klostret Fontevraud – Saumur – Apokalypsgobelängen i Angers
  Dag 3

  Klostret Fontevraud – Saumur – Apokalypsgobelängen i Angers

  Vi inleder dagen med en kort färd till orten Fontevraud på andra sidan Loire. Här ligger det som en gång var ett av Europas allra största medeltida kloster, grundat på 1100-talet. Vi ska besöka den stramt estetiska klosterkyrkan med ett antal välbevarade gravar tillhörande den engelska kungafamiljen Plantagenet, som på medeltiden tidvis även styrde över stora delar av Frankrike. Här finner vi bl a Eleonor av Aquitanien och Rickard Lejonhjärtas gravvårdar. Den vackra klostergården och det intressanta klosterköket är andra höjdpunkter. Därefter fortsätter vi en kort bit utmed Loire till den bildsköna lilla staden Saumur, som domineras av en romantisk medeltida borg högt uppe på sin klippa. Vi gör ett kort besök i borgen, och sedan håller vi lunchpaus i den trevliga staden, vars gågata är sympatiskt livlig så här på en lördag.På eftermiddagen fortsätter vi utmed Loire in till den lite större staden Angers och dess medeltida fästning. Det vi ska titta på här är framförallt den helt unika 1300-tals gobeläng som kallas ”Apokalypsgobelängen”, 130 meter lång och fullständigt bevarad utgör den ett världsunikt konstverk som på ett fantasifullt sätt skildrar Uppenbarelsebokens märkliga förutsägelser. På snabba vägar återvänder vi till Rochecotte för ännu en delikat middag.

  Läs vidare
 • Villandry – Azay – Chinon – vinbesök
  Dag 4

  Villandry – Azay – Chinon – vinbesök

  Slottet Villandry är det sista som byggdes utmed Loire i renässansstil, men skälet till vårt besök är inte så mycket slottet som den fantastiska trädgården. I full skala med flera majestätiska terrasser har man återskapat slottets ursprungliga renässansträdgård, där inte minst den helt magiska köksträdgården imponerar. En kort bit härifrån ligger orten Azay, vars slott i formlig törnrosastil speglar sig vackert i sin omgivande damm. Vi håller lunchpaus på egen hand innan vi fortsätter till den gigantiska borgruinen ovanför staden Chinon.  Här mötte Jeanne d’Arc för första gången den franska kungen, ett möte som skulle ändra den franska historien, och i en av fängelsehålorna satt länge Tempelriddarordens siste stormästare fängslad. Dessutom har vi en vacker utsikt över floden Vienne och de gamla taken i staden Chinon nedanför, där vi också stannar till. Den svenske konstnären Hilding Linnqvist målade en gång torget här i en berömd tavla.Vi avslutar dagen med ett besök på ett vinslott där vi provsmakar några av traktens förnämliga viner. Loiredalen är en mycket rik men lite underskattad vinregion, med ett synnerligen varierat utbud av olika typer av viner, något som vi även upplever under middagarna på vårt slott. Där vi givetvis även ikväll avnjuter vår middag.

  Läs vidare
 • Rochecotte – Vendôme – Chartres – Stockholm
  Dag 5

  Rochecotte – Vendôme – Chartres – Stockholm

  Det är dags att lämna vårt slott men vi vill naturligtvis gärna göra något av även återresan till Paris. I Tours svänger vi mot nordöst och når snart den trevliga lilla staden Vendôme där vi gör en liten promenad i den vackra gamla stadsdelen. Lunchpaus på egen hand håller vi i Chartres,  som naturligtvis är allra mest känd för sin gigantiska katedral, en av Frankrikes exklusiva skara av tidiga gotiska katedraler som kom att inspirera hela Europas senmedeltida kyrkoarkitektur.Härifrån återvänder vi till Charles de Gaulle flygplatsen för vidare hemresa mot Stockholm.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 - 24 oktober

 • Pris från

  19 990:-

 • Enkelrumstillägg

  2 990:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Paris t/r inkl flygavgifter
  - Fyra nätter i del i dubbelrum på angivna hotell
  - Fyra frukostar
  - Fyra middagar 
  - En vinprovningar
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Svensk ciceron
  - Reseskatt 

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-10-20
 • Hemkomst
 • 2017-10-24
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 19 990:-
 • Boka resa