Le Havre 500 år

Le Havre fyller i år 500 år vilket bland annat firas genom att låna in Claude Monets ikoniska målning ”Impression de Soleil Levant”, målad just i Le Havres hamn och utan överdrift en av konsthistoriens viktigaste målningar. Peter Hagwall har lagt upp en unik kortresa till Impressionisternas värld i Normandie med tavlan som namngav Impressionismen som konststil. Vi besöker stadens fina Musée André Malraux MuMa, och ser utställningen, vi strövar i den originella arkitekturen i centrum signerad bl a Oscar Niemeyer, Brasilias skapare, och vi gör utflykter till oerhörda kontraster med imponerande havslandskap och Honfleur med sina månghundraåriga korsvirkeshus. Upplev kontrasterna mellan de välbevarade historiska miljöer där Impressionisterna målade i pittoreska orter som Honfleur och Etretat, och moderna Le Havre, en av Europas mest originella städer därför att den utplånades helt under kriget och återuppbyggd.

Läs vidare

Städerna på bägge sidor Seineflodens mynning - Honfleur och Le Havre bjuder på två skilda upplevelser. Vi strövar i Impressionismens spår – ser den betydelsefulla tavlan ”Impression de Soleil Levant” av Monet och spektakulära kustscener vid Etretat. Tvillingstäderna Deauville och Trouville är ytterligare en njutbar upplevelse.

På hemvägen besöker vi Monets världsberömda trädgård och hem i Giverny. Ciceron är Frankrike-kännaren Peter Hagwall. Vi bor utmärkt på fyrstjärnigt hotell mitt i centrum, med dess utmanande och spännande resolut modernistiska arkitektur.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  4 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Peter Hagwall

Resans höjdpunkter

 • Le Havre med historian och konsten
 • Tvillingstäderna Deauville & Trouville
 • Impressionisternas spår i Honfleur och Le Havre
 • Claude Monets Giverny

Reseprogram

 • Stockholm – Paris – Rouen – Le Havre
  Dag 1

  Stockholm – Paris – Rouen – Le Havre

  Vi landar på förmiddagen på Charles de Gaulle flygplatsen utanför Paris där vår ciceron och buss väntar på att föra oss mot Normandie. Vi beger oss direkt till Normandies huvudstad Rouen och i de välbevarade medeltida kvarteren i centrum ser vi platsen där Jeanne d’Arc brändes på bål och det vackra Justitiepalatset, samt håller lunchpaus. Därefter fortsätter vi på mindre vägar genom den natursköna nedre Seinedalen, där de flesta av impressionistmålarna arbetade och många av dem också bodde kortare eller längre perioder. Man förstår varför, detta är idag ett av de attraktivaste områdena nära Paris. Väl framme i Le Havres centrum inkvarterar vi oss på stilenligt moderna, fyrstjärniga Hotel Spa Pasino vid den inre hamnen och här äter vi också välkomstmiddag tillsammans.

  Läs vidare
 • St Joseph – Musée André Malraux – Etretat
  Dag 2

  St Joseph – Musée André Malraux – Etretat

  Vi inleder dagen med ett besök i den berömda kyrkan St Joseph som med sin färgsprakande och himlasträvande moderna arkitektur blivit lite av en symbol för det nya Le Havre som rest sig ur krigets aska. Härifrån fortsätter vi den korta biten till Le Havres konstmuseum Musée André Malraux med sin suveräna moderna arkitektur och en intressant konstsamling, som för tillfället alltså är utökad med Claude Monets ”Impression de Soleil Levant” som han målade i Le Havre. Det var denna målning som kom att ge impressionismen sitt namn.

   

  I en kritik av utställningen ifråga skrev recensenten hånfullt om att ”Claude Monet och hans vänner är några riktiga Impressionister”, på vilket Monet genmälde att han med nöje accepterade den etiketten, eftersom det stämde med vad han ansåg om konstnärens uppgift, och fortsatte med att formulera en programförklaring som blev ett grundläggande manifest för modernismen inom konsten.

  Läs vidare
 • Efter museet beger vi oss norrut mot Etretat, en liten kustort omgiven på båda sidor av spektakulära klippformationer som blev en tidig badort och favorittillhåll för konstnärer. Vi inleder med en god gemensam lunch, innan vi utforskar de pittoreska gatorna och strand-promenaden med sina jättelika, märkligt formade klippor på ömse sidor. Åter till Le Havre där kvällen står till fritt förfogande.

  Läs vidare
 • Konstrastens Honfleur - tvillingstäderna Deauville & Trouville
  Dag 3

  Konstrastens Honfleur - tvillingstäderna Deauville & Trouville

  Vi skall inleda dagen med att korsa den imponerande breda Seinemynningen på den moderna Pont de Normandie, och här uppifrån ser man ut över hela Seinebukten med Le Havre på ena sidan och den gamla hamnstaden Honfleur på den andra. En gång i tiden var de båda städerna närmast identiska, idag kan vi i Honfleur se hur Le Havre såg ut på 1600-talet, runt den gamla hamnen är den ursprungliga miljön helt bevarad. Och man förstår ännu bättre varför Impressionisterna begav sig till den normandiska kusten för att måla. Här finns också en mycket originell kyrka helt i trä från 1500-talet. Runt hamnbassängen trängs restaurangerna med varandra varför vi också håller lunchpaus här.Därefter beger vi oss lite längre bort utmed kusten till tvillingstäderna Deauville och Trouville. Vi ska ge oss ut på den berömda plankpromenaden i Deauville och se på filmstjärnornas badhytter, och även ta en sväng ut mot kasinot i Trouville, där miljön liknar den som mötte Impressionisterna en gång i världen. Väl tillbaks i Le Havre äter vi ikväll gemensam avskedsmiddag.

  Läs vidare
 • Monets Giverny – Paris – Skandinavien
  Dag 4

  Monets Giverny – Paris – Skandinavien

  På vår väg tillbaks mot Paris måste vi givetvis besöka Claude Monets restaurerade hem och underbara trädgård i Giverny. Han blev ju redan under sin livstid ansedd som den kanske främste impressionisten, och det är fascinerande att se denna fantastiska miljö som han byggde upp främst för att kunna använda som motiv i sitt måleri. Man kommer inte ifrån att ingen enskild plats bättre inkarnerar Impressionismen som konstriktning än just Monets hem i Giverny. Vi passar också på att hålla lunchpaus i den lilla byn Giverny innan vi återvänder till Charles de Gaulle flygplatsen för vidare hemflygning till Skandinavien. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  4 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  26 - 29 september

 • Pris från

  13.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.590:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Paris t/r, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Tre övernattningar på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  - Tre frukostar
  - Tre middagar inkl viss mängd vin
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor