Normandie för tidningen Vi

Grönskande Normandie är ett landskap fyllt av upplevelser. Med sin dramatiskt skiftande tidvattenskust, miljöerna där Impressionistmålarna fann sina motiv, välbevarade historiska småstäder som Bayeux och hamnstaden Honfleur, samt stränderna där de allierade landsteg på D-dagen 1944. Vi upplever många av de välbevarade platserna från detta avgörande skede i Andra Världskrigets historia, vi ser den vackra gamla konstnärsstaden Honfleur och givetvis den unika Bayeuxtapeten från 1000-talet i den pittoreska lilla staden med samma namn samt besöker ett vackert litet slott där man tillverkar Calvados. Vi avrundar vistelsen i Impressionisternas landskap med ett besök hos den kanske mest älskade av dem, Claude Monet och hans trädgård i Giverny med ett sevärt museum.

Läs vidare

Vi bor på det enkla men trevliga familjehotellet Clos Normand som ligger direkt vid havet i sekelskiftesbadorten St Aubin-sur-Mer.

Ciceron i kulturen och historien är vår kunniga och
omtyckta Frankrikekännare Peter Hagwall. Peter har ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land, framförallt som ciceron för och producent av kulturresor till alla delar av Frankrike. Förutom ett stort allmänt konst- och kulturintresse samt gedigna kunskaper på området franska viner och fransk mat, är hans största intresse historia i alla dess former. Specialkunskaperna i första och andra världskrigens historia har gjort Peter till en uppskattad ledare av Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks unika Frankrikeresor.

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Peter Hagwall

Resans höjdpunkter

 • Normandies Belle Epoque städer vid Atlantkusten
 • Invasionskusten
 • Besök i Bayeux med den berömda Bayeuxtapeten
 • Claude Monets Giverny

Reseprogram

 • Stockholm – Paris – Rouen – Saint Aubin
  Dag 1

  Stockholm – Paris – Rouen – Saint Aubin

  Vi landar strax efter lunch på Paris Charles de Gaulle flygplats där vår buss och ciceron väntar, och fortsätter direkt mot Normandies huvudstad Rouen. I den välbevarade gamla stadsdelen med medeltida korsvirkeshus ser vi torget där Jeanne d’Arc brändes på bål och det vackra justitiepalatset i renässansstil.

  På eftermiddagen fortsätter vi genom det gröna landskapet i nedre Normandie och fortsätter fram till St Aubin, där vi inkvarterar oss på vårt hotell för fyra nätter. Rummen är sparsmakat inredda - men i gengäld ligger hotellet direkt vid havet med en trevlig matsal och bar, utanför vars fönster tidvattnet oupphörligen stiger och sjunker. Vi äter en trevlig gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Invasionskustens minnen
  Dag 2

  Invasionskustens minnen

  I dag ska vi titta närmare på de kuststräckor där de allierade trupperna företog sin dramatiska landstigning den 6 juni 1944, historiens genom tidernas största amfibieoperation, ett företag som utan överdrift påverkade Andra Världskrigets utgång. Många miljöer utmed kusten har förblivit oförändrade sedan dess, vi ska se bl a slagfältet vid Pointe de Hoc, Omaha Beach, den vackra amerikanska militärkyrkogården i Colleville, det helt bevarade tyska kanonbatteriet i Longues och Arromanches med resterna av de allierades konstgjorda hamn som bogserades över Engelska Kanalen. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Calvadosslott – Belle Epoque-städer – Pegasus Bridge
  Dag 3

  Calvadosslott – Belle Epoque-städer – Pegasus Bridge

  Dagen inleds i de charmerande omgivningarna av det fina lilla slottet Breuil, beläget i en vacker park och idag en exklusiv Calvadosproducent. Efter besök i destilleriet och provsmakning fortsätter vi till den synnerligen pittoreska lilla staden Honfleur med sin gamla hamn omgiven av 15- och 1600-talshus. Hit kom Impressionist-målarna för att hitta motiv, och alltsedan dess har orten dragit till sig konstnärer av alla slag. Här håller vi paus för strövtåg och lunch på egen hand, innan vi fortsätter mot den eleganta badorten Deauville där vi går på Plankpromenaden utefter stranden och beundrar filmstjärnornas badhytter, en lokal tradition.

  Vi avslutar dagen vid den s k Pegasus Bridge där vi besöker museet som berättar om dramatiska händelser från landstigningen 1944, innan vi återvänder till hotellet för gemensam middag.

  Läs vidare
 • Bayeux med Bayeuxtapeten – Museet om Slaget om Normandie
  Dag 4

  Bayeux med Bayeuxtapeten – Museet om Slaget om Normandie

  Vi beger oss den korta biten till den vackra gamla staden Bayeux som trots att den ligger alldeles innanför landstigningskusten klarade sig helt oskadd undan striderna. Här besöker vi naturligtvis det förnämliga muséet med den fantastiskt välbevarade Bayeuxtapeten från 1000-talet, som i stor detalj berättar om Wilhelm Erövrarens krigståg mot och erövring av England år 1066. Hela den centrala staden är mycket intressant med sina gamla hus och den magnifika katedralen i centrum. Det finns tid för en lunch på egen hand. Vi avslutar med ett besök på ett museum som mycket pedagogiskt berättar hela historien om Andra Världskrigets strider i Normandie.

  Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Saint Aubin – Giverny – Paris – Stockholm
  Dag 5

  Saint Aubin – Giverny – Paris – Stockholm

  Det har blivit dags att lämna St Aubin och de franska tidvattensstränderna. Precis på gränsen mellan Normandie och Ile de France finner vi den lilla orten Giverny där impressionisten Claude Monet anlade sin drömträdgård och levde de sista fyrtiotre åren av sitt liv. Man har idag återskapat trädgården precis som den var samt renoverat bostadshuset till dess originalskick. Trots att anläggningen är välbesökt förblir den en härlig totalupplevelse.

  Åtskilligt mindre berömt men i högsta grad sevärt är det andra museum som nu öppnat i Giverny, ägnat impressionismen i sin helhet, och med mycket intressanta temautställningar.
  Efter besöken här fortsätter vi direkt till Charles de Gaulle-flygplatsen för vidare hemflygning. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  15 -19 maj

 • Pris från

  15.990:-

   

  Prenumeranter på Tidningen Vi har 1.000:- i rabatt på resans pris

 • Enkelrumstillägg

  1.790:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Paris t/r, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fyra övernattningar på Hotel Clos du Normand, del i dubbelrum
  - Fyra frukostar
  - Fyra middagar inkl viss mängd vin
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor