Jylländsk operasommar

En jylländsk sommar i operans tecken! Europas Kulturhuvudstad 2017 – Århus - bjuder på en operatolkning av Susanne Biers ”Brødre” och på Den Ny Opera i Esbjerg är det dags att smida en ny ring!

Läs vidare

Århus är i år utsett till Europas kulturhuvudstad och det firas på många olika vis runt om i staden. Som en del av firandet sätter musikhuset i staden upp tre av Susanne Biers hyllade filmer i en trilogi. I denna ingår ”Brødre” som sätts upp som opera, ”Efter Brylluppet” som sätts upp som en musikal och ”Elsker dig for evigt” som en modern dans. 

Tillsammans med Sønderjyllands Symfoniorkester producerade Den Ny Opera i Esbjerg alla fyra delar av Wagner ”Nibelungens Ring” under åren 2003 – 2008. Produktionen, som till en början möttes av skepsis fick med tiden stort genomslag och hyllningar regnade in både i Danmark och utomlands. Under sommaren 2017 börjar en ny era då operan inleder det stora projektet i ny uppsättning - Wagners stora verk tar sin början med ”Valkyrian” för att år 2019 ge ”Rhenguldet, år 2021 ”Siegfried och år 2023 ”Ragnarok”. År 2024 når det så sin kulmen med den samlade Ringencykeln.

Förutom de två föreställningarna besöker vi ARoS, Århus imponerande konstmuseum tillika ett av Nordeuropas största. På vägen till Esbjerg stannar vi för guidning på Koldinghus Slott och en dag väntar sommaridyllen Fanø, en kort båttur utanför Esbjerg. 

Ciceron på resan är Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år och var tidigare ansvarig för Folkoperans Vänners nydanande reseverksamhet. Richard är passionerad operaälskare och har sin egen sångaragentur för opera- och konsertsångare. Han leder våra operaresor till Oslo och även musikresor till bland annat Berlin och Bratislava. 

 • Pris
  13 990:-
 • Avresedatum
  2017-08-22
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Richard Klingspor

Resans höjdpunkter

 • "Brødre" på musikhuset i Århus
 • Stjärnskottet Anna-Lena Persson som Brünnhilde i premiären av "Valkyrian" på Den Ny Opera i Esbjerg
 • ARoS, Århus fantastiska konstmuseum
 • Vår kunniga och mycket omtyckta ciceron Richard Klingspor

Reseprogram

 • Dag 1

  Stockholm – Århus – ”Brødre”

  Ankomst till Billund där buss möter som tar oss till Århus där vår resa börjar med en introduktionstur i staden om cirka en till två timmar varefter vi äter en gemensam lunch. Sedan checkar vi in på Comwell Hotel och har lite tid på egen hand.

  Vi serveras en gemensam välkomstmiddag på restaurangen i musikhuset innan vi får en introduktion av kvällens föreställning som är en helt ny operatolkning!

  Läs vidare
 • Under vår första danska sommarkväll i Århus njuter vi av operaversionen av Susanne Biers triangeldrama ”Brødre”. Musiken komponeras av den isländske Daníel Bjarnason och texten är skriven av svenska Kerstin Perski. Vi följer historien om de två bröderna Michael och Jannick – varandras totala motpoler där Michael är en ansvarstagande familjefar och soldat medan Jannick lever ett närmast luffarlikt liv i utkanten av lagens arm. När Michaels fru en dag får beskedet att hennes man saknas under en FN mission i Afghanistan, vänder hon sig till Jannick för tröst, som oväntat nog lämnar sitt stökiga liv och ger hela sig till den sörjande frun och hennes barn. Förhållandet utvecklas till mer än vänskap och när den traumatiserade Michael plötsligt en dag står på dörrtrappan, med ett tungt mentalt bagage efter att ha hållits fången i de afghanska bergen, är ingenting sig likt. 

  Förställningen sätts upp genom ett samarbete mellan Musikhuset Aarhus och Den Jyske Opera och på scenen ser vi både danska och internationella sångare tillsammans med Aarhus Symfoniorkester. 

  Läs vidare
 • Dag 2. ARoS – Den Gamle By
  Dag 2

  Dag 2. ARoS – Den Gamle By

  Dagen börjar med ARoS, som med sina 20.700 kvadratmeter och tio våningar är ett av Nordeuropas största konstmuseer. År 1997 tog arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen hem priset att få utforma det nya museet i en tävling mellan 109 arkitektkontor från hela världen. Den kubformade byggnaden är 52 x 52 meter och har en höjd på 43 meter och i själva museegången går en spiralformad trappa som tar besökarna runt de olika utställningarna. Byggnaden är inspirerad av Dantes ”Den gudomliga komedin” och i dess nedre våningar finns nio rum som symboliserar helvetets kretsar och längst upp på byggnaden, svävandes 3,5 meter över taket, finns gudomligheten och en av museets riktiga stoltheter; den dansk/isländske konstnären Olafur Eliasson konstverk ”Your Rainbow Panorama”. Här bjuds en 150 meter lång och tre meter bred cirkelpromenad med glasväggar i spektrumets alla färger och en fenomenal utsikt över Århus. 

  På museets 7000 kvadratmeter utställningsyta njuter vi av mer än 8000 konstverk från år 1770 till idag. Bland konstnärerna finner vi bland annat Per Kirkeby, Bill Viola, Olafur Eliasson, Ron Mueck, Pipilotti Rist, Tony Oursler, James Turrell, Mona Hatoum, Carsten Höller och Gilbert & George.

  Läs vidare
 • Efter museebesöket promenerar vi i cirka 15 minuter till Den Gamle By, Danmarks Köpstadsmuseum som är en unik sevärdhet i världsklass. Här stannar vi en stund och har tid för egna strövtåg och lunch.  

  Retur till hotellet och resten av eftermiddagen/kvällen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Koldinghus Slott - Esbjerg
  Dag 3

  Koldinghus Slott - Esbjerg

  På morgonen lämnar vi Århus för att fortsätta till resans andra destination, Esbjerg. På vägen stannar vi i Kolding för ett besök på Koldinghus Slott – byggt på 1200-talet men ombyggt till ett slott först på 1500-talet. År 1808 brann slottet ned och stod i ruiner ända fram till 1980-talet då det genomgick en stor restaurering. Idag är det en turistattraktion med stort historiskt och arkitektoniskt värde och det hålls stora internationella utställningar. Här finns även landets största samling av modernt danskt silver. Tid för lunch på egen hand.

  Vi fortsätter till Esbjerg där vi går en stadsrundtur på cirka en timme och checkar sedan in på ECH Park. Resten av eftermiddagen på egen hand och gemensam middag på hotellet på kvällen. 

  Läs vidare
 • Dag 4. Fanø - Anna-Lena Persson i premiären av ”Valkyrian”
  Dag 4

  Dag 4. Fanø - Anna-Lena Persson i premiären av ”Valkyrian”

  Fanø är en liten charmig ö ungefär 15 minuters båtfärd utanför Esbjerg. Det är västra Jyllands minsta kommun med långa sandstränder och vackra sanddyner mot Nordssjön. Precis som Skagen har det haft en konstnärskoloni, målare kom till ön för dess ljus och skildrade miljön och människorna här. I slutet av 1800-talet byggdes fashionabla bad- och kurhotell och här hyr danskarna sommarhus under semestern, år efter år. Till dess att hamnen sandades igen fanns här Danmarks näst största fartygsflotta efter Köpenhamn och det sjösattes totalt cirka 1100 skepp. Vi går på en guidad tur på ön och har sedan lite tid på egen hand för lunch varefter vi åker tillbaka till Esbjerg för lite avkoppling innan kvällens föreställning; premiären av ”Valkyrian”. 

  Läs vidare
 • Wagners ”Ringen” är ett av operalitteraturens mest storslagna och mest utmejslade verk, där tonsättaren vänder sig mot de mörka baksidorna hos sin samtids hejdlöst framstormande kapitalism och industrialisering. Han lägger sitt budskap i en sagovärld men så töjbart att varje tid kan känna igen sig i spegelbilden. I ”Valkyrian”  bygger Wagner vidare på människors och gudars öden och hans psykologiska insikter om girighet, guldets förbannelse och kärlekens läkande kraft upphör aldrig att fascinera, allt insvept i tät, uppslukande, ständigt framvällande musik.

  Kasper Wilton iscensätter den nya uppsättningen tillsammans med Marie í Dali som står för scenografin och kostym. Operan har samlat ett förnämt sångarlag med den Amerikanske basbarytonen James Johnson som Wotan. James är känd för att vara en stark rolltolkare i många av Wagners och Strauss operor och han har bland annat uppträtt på Metropolitan Opera, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper och vid Festspelen i Bayreuth. Som Brünnhilde ser vi vår egna sopran och stjärnskott Annalena Persson som debuterade som Brünnhilde på operan i Göteborg år 2004, året efter sjöng hon även rollen på Den Ny Opera i Esbjerg. Som Fricka ser vi norska Randi Stene och Jesper Brun-Jensen sjunger Hunding. Utöver dessa erfarna Wagnersångare medverkar två rolldebutanter; svenska Cornelia Beskow och danska Magnus Vigilius som paret Siegmund och Sieglinde. För musikalisk ledning står ingen mindre än operachefen Lars Ole Mathiasen som är tydlig med att det inte är den ”gamla” ringen som återupptas utan en helt ny version av hela verket; ”Produktionerne tilbage i nullerne var en fantastisk rejse ind i Ringens univers, både for os og vores publikum. Og vi har, om man så må sige, længtes tilbage lige siden. Nu er tiden endelig moden igen - nu er det tid til at smede en ny Ring”.  

  Efter första akten serveras vi middag på operan.

  Läs vidare
 • Dag 5

  Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av Jylland och flyga tillbaka till Sverige. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  22 - 26 augusti

 • Pris från

  13.990:-

 • Enkelrumstillägg

  1.550:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm - Billund (hemresa via Köpenhamn) t/r, flygavgifter
  - Transporter, visningar och entréer enligt program
  - Fyra nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
  - Fyra frukostar
  - En lunch
  - Tre middagar
  - Två operabiljetter (Århus kat A, Esbjerg parkett kat B)
  - Svensk ciceron
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-08-22
 • Hemkomst
 • 2017-08-26
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 13 990:-
 • Boka resa