Fjärran Färöarna

“So langt burtur, og tó so nær”.
Färggranna trästugor med gräsbelagda tak inramade av böljande kullar. När dimman höljer sig över bygden skapas en närmast magisk känsla.

Dramatiska vilda öar mitt i Atlanten där naturen bjuder på karga bergsformationer, rikt fågelliv och storslagna naturupplevelser. Färöarna ligger mitt i mellan Norge, Island och Skottland som en enskild enklav i ett mäktigt hav. En resa till denna karga atlantiska ögrupp, mitt i Golfströmmen, bjuder på natur- och kulturupplevelser utöver det vanliga. En kulturrundresa för dig som vill uppleva en genuin, orörd och autentisk destination.

Läs vidare

De arton öarnas små bosättningar har trots sin modernitet ändå hållit hårt i traditionerna från den tid då de först beboddes. Efter att irländska munkar upptäckte öarna på 500-talet bosatte de sig här och förde in får och norska jordbrukare flyttade sedan hit under 800-talet. Det färöiska språket är närmast släkt med isländska och sydvästnorska dialekter samt det utdöda språket norn, som talades på Orkney- och Shetlandsöarna. Sedan 1700-talet har Färöarna legat under danskt styre men sedan andra världskriget har man uppnått mer självstyre och ögruppen är idag en autonom del av Danmark.  Ett välutvecklat vägnät och förhållandevis korta avstånd gör att vi hinner se och uppleva mycket under vår vistelse.

Det traditionella Färöiska köket har igenom århundranden utvecklas på sitt eget sätt. Det läge öarna har mitt i Nordatlanten gör köket såväl enkelt som komplext. Klimatet lämpar sig inte för odlingar av spannmål eller grönsaker och det blir därför naturligt att experimentera med de läckerheter som de 18 öarna är omgivna av. Det är således inte konstigt att lilla Färöarna har en trestjärnig restaurang, hyllad för dess rätter i sann konstnärlig anda, med i Guide Michelin. Restaurangen, som heter KOKS, är ”värd en omväg” om man ska tro krogguiden. Upplev det Färöiska köket och öarnas fantastiska historia!

Havet är aldrig längre bort än fem kilometer och dominerar färingarnas levnad. De salta vindarna har satt sin prägel på öarnas växtliv där höga träd inte existerar. Däremot dominerar sjöar, mossar, det gröna gräshavet och en ofattbart rik flora av lavar och mossor. Vyer med det mäktiga havet i horisonten, salta vindar, fåglar i fjärran och får som vita prickar i ett hav av gräs är sannerligen en praktfull syn. 

Vi bor på ett litet guesthouse i den charmiga byn Gjogv där vi får ta del av den fantastiska naturen precis utanför dörren. Efter några dagar förflyttar vi oss till det 4-stjärniga hotellet Foroyar som ligger på en höjd utanför Torshavn med en fantastisk utsikt över staden. En båtutflykt till Vestmanna fågelklippor låter oss spana på fåglarna högt uppe på de branta, svarta klipporna och vi gör hembesök hos både en familj och på en gård där vi provar på det Färöiska köket. Vi får se de två största städerna Torshavn och Klaksvik och gör en båttur från Torshavn som bjuder skaldjur tillagat ombord. Det ges även en egen dag att kunna upptäcka Torshavn med omnejd.  

Vädret på Färöarna är ett kapitel för sig. Det kan växla mycket snabbt; regn och dimma kan på kort tid förvandlas till strålande solsken. Vår erfarne och omtyckta skandinavisktalande guide är Per Hansen som ger oss en inblick i kultur, traditioner och vardagsliv. Välkommen på en gastronomisk resa genom en vild övärld med dess lokala matkultur, spännande kulturtraditioner och inte minst en underbar, dramatisk natur!

 • Pris
  26 950:-
 • Avresedatum
  2017-09-09
 • Reselängd

  7 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Per Hansen

Resans höjdpunkter

 • Natur- och kulturupplevelserna i en genuin, orörd miljö.
 • Vår guide Per som berättar kunnigt om Färöarna och dess historia.
 • Hembesök på en gård där vi äter en trerätters middag med närproducerad ekologisk mat.
 • Båtutflykt med fiskaren Birgir och hans skaldjurslunch.

Reseprogram

 • Stockholm – Vágar - Gjogv
  Dag 1

  Stockholm – Vágar - Gjogv

  Via Köpenhamn anländer vi till Vagar flygplats. Här möter vår guide upp för att påbörja vår spännande färd genom en undervattenstunnel, färgstarka byar och över Atlanten via en bro till den nordligaste byn på ön Österö, Gjógv. Hit kommer många färöingar för att själv semestra och njuta av naturen. Vi checkar in på det vackert belägna pensionat Gjáargarður för de kommande två nätterna. Pensionatet består av en huvudbyggnad och ett annex som ligger precis bredvid. Det är enkelt men trevligt och vi har valt detta boende  för dess charm och läge nära naturen. Efter vi installerat oss på våra rum  väntar en liten promenad genom byn ner till dess naturliga hamn och vi njuter av den vackra utsikten över Atlanten och havets skådespel. Vi passerar byns kyrka och ser den bäcken som utgör en naturlig lekplats för barnen i byn. Gemensam middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Vestmanna fågelklippor och havsgrottor – Saksun – Tjørnuvik
  Dag 2

  Vestmanna fågelklippor och havsgrottor – Saksun – Tjørnuvik

  Bussen tar oss till Oyrabakka där vi går ombord på en båt för färd ut på den norra sidan av Vestmanna och en två timmars guidad tur där vi får se de omtalade fågelklipporna med sjöfåglar och de fascinerande havsgrottorna. Efter gemensam lunch åker vi till den idylliska byn Saksun med dess storslagna natur. Byn ligger i en naturens amfiteater, omringad av höga berg högt över en tidvattenlagun. Vidare till Tjørnuvik, den nordligaste byn på ön Streymoy, omringad av berg med en strandremsa nedanför bykärnan, varifrån man har utsikt mot klipporna ”Risin og Kellingin”. År 1956 hittades en gravplats i byn som bevisar att det bodde folk här redan på vikingatiden och vi får här en historiskt guidad tur. Turen avslutas med traditionell färöisk a cappellamusik i kyrkan efterföljt av kaffe och våfflor innan vi tar bussen tillbaka till Gjógv. Gemensam middag på kvällen.

  Läs vidare
 • Klaksvik – Torshavn
  Dag 3

  Klaksvik – Torshavn

  Med bagaget i bussen beger vi oss till de nordligaste öarna och Färöarnas näst största stad, Klaksvik. I hjärtat av staden ligger kung Christians kyrka, designad i gammalnordisk stil av den danske arkitekten Peter Koch. Takkonstruktionen har samma uppbyggnad som de gamla vikingahallarna och ger den en fantastisk akustik. Under bygget insåg arkitekten att det inte finns  någon nation som var så bunden till havet som Färöarna. Han lät därför hänga upp en båt i taket som döptes till Dorothea – ”Guds gåva” – och i källaren finns konstverk av den lokale konstnären Edvard Fuglø. En lättare gemensam brunch serveras på ett Café i stan känd för sina närodlade hemlagade produkter av säsongens läckerheter. Efter brunchen besöker vi en av de två microbryggerier som finns på Färöarna, Føroyar Bjór som funnits sedan 1888. Här ges en guidad visning som avslutas med en liten ölprovning. På vägen till Torshavn gör vi ett stopp i byn Søldarfjørður för ett hembesök hos det trevliga paret Lena och Jakob med öns enda trädgård värd namnet. Lena bjuder på hembakad kaka med kaffe och vi får en stund att strosa runt i deras fantastiska trädgård och blicka över den fantastiska utsikten över Skálafjørður där deras får går och betar på en sluttning. 

  Vidare färd till utkanten av Torshavn där vi ska bo de resterande nätterna på fyrstjärniga hotell Foroyar med en fantastisk panoramavy över den lilla staden. När vi har checkat in och gjort oss i ordning samlas vi upp i receptionen för transfer ner till staden och middag i ett gammalt hus vid namn Williamstue taet, tillhörande Hotell och Restaurang Hafnia. Författaren  William Heinesen föddes i detta hus och han skrev sina noveller ”Tårnet ved verdens ende” här. Middagen består av en buffé med blandade rätter på lokala råvaror. Efter middag transfer tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Tórshavn
  Dag 4

  Tórshavn

  Europas minsta huvudstad, Tórshavn, är en charmerande liten stad med hantverk av hög klass . Vi går en promenad genom de historiska delarna och ser den lilla hamnen med kaféer och restauranger. Vi besöker konstateljé Steinprent där de ägnar sig åt en speciell form av stentryck och vidare till Nordens hus där för gemensam lunch gjord på ekologiska råvaror. Efter lunch får vi en guidad visning på det Historiska museet och sedan lite tid på egen hand. Vi möts igen för en 20 minuters bussresa till Syðradalur där vi besöker en bondgård  som omges av vacker natur. På gården har de ca 300 får, 50 kor, hönor och gäss. Här väntas en helkväll med trerätters middag baserat på gårdens egna ekologisk och närproducerad mat. Under kvällens gång delar värdfamiljen med sig om livet på Färöarna och hur det är att vara farmare här med de förutsättningar öarna har. Transfer tillbaka till hotellet.

  Läs vidare
 • Ledig dag
  Dag 5

  Ledig dag

  Idag kan vi på egen hand upptäcka vad Torshavn har att erbjuda. Besök konstmuseer, handla hantverk och souvenirer. I butiker som Guðrun & Guðrun kan du köpa den klassiska ulltröjan känd från tv-serien Brottet. Det finns också många fina båtturer och sevärdheter som man lätt når med lokalbussarna från staden. Er guide hjälper självklart till med tips och idéer. Middag på egen hand, det finns en uppsjö av restauranger att besöka – bland de mest välrenommerade är fiskrestaurangen Barbara eller Guide Michelin stjärnbeströdda upplevelserestaurang KOKS i Kirkjubour – med en unik avsmakningsmeny. Bordsbokning måste göras direkt till restaurangen i god tid då de flesta lokaler är små – Favoritresor ombesörjer inte detta men hjälper gärna till med tips och kontaktuppgifter till respektive restaurang.

  Läs vidare
 • Båttur med skaldjurslunch – Kirkjubøur
  Dag 6

  Båttur med skaldjurslunch – Kirkjubøur

  Idag väntar en båttur med fiskaren Birgir runt ön Nolsø. Då Birgir också är en fantastisk kock förbereder han en härlig lunch till oss bestående av fisk och skaldjur som han själv fiskat upp. Efter lunch får vi en guidad tur till den historiska byn Kirkjubøur för att uppleva skönheten och den fantastiska stämning som råder här. Vi besöker Olofskyrkan från 1200-talet och Magnuskatedralen som idag är aspirant till Unescos världsarvslista. På kvällen äter vi en avskedsmiddag på restaurangen Aarstova, en liten pärla i den gamla stadsdelen, belägen i en kulturminnesmärkt byggnad. Det är ett charmigt ställe med synliga bjälkar, små dörröppningar och sneda vinklar, fantastisk atmosfär och god traditionell mat.

  Läs vidare
 • Hemresa
  Dag 7

  Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av Färöarna. Utcheckning på förmiddagen och avfärd mot flygplatsen med buss på ca 1 timme för vidare flyg till Stockholm via Köpenhamn. Flygplatsen har en liten taxfreebutik med fina souvenirer, ulltröjor och lokal öl som fina presenter till de nära och kära. Hoppas ni bär med er fina minnen från denna pärla mitt i atlanten!

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 - 26 aug

  9 - 15 sep

 • Pris från

  26.950:-

 • Enkelrumstillägg

  4.150:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Vagar, via Köpenhamn t/r inkl. flygavgifter
  - Busstransporter enligt program
  - Två båttur enligt program
  - Sex nätter del i dubbelrum på pensionat/fyrstjärnigt hotell
  - Sex frukostar
  - Fyra lunchboxar
  - Fem middagar
  - Tre fikastopp
  - Guidat besök med provsmakning på mikrobryggeri
  - Skandinavisktalande vandringsguide
  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-09-09
 • Hemkomst
 • 2017-09-15
 • Platser kvar
 • 2 platser kvar
 • Priser fr.
 • 26 950:-
 • Boka resa