Magi i Mexiko

En odyssé genom Mexikos inland från Ciudad de Mexico till Änglarnas stad Puebla och molnskogarnas Oaxaca. Res med Lars Thiel till hans älskade Mexiko!

Välkommen på en resa genom dåtid och nutid i Mayafolkets, Olmekernas, Toltekernas och Aztekernas rike! En annorlunda odyssé genom Mexikos inland tar oss från Ciudad de Mexico (Mexico City), via mayafolkets Teotihuacán till Änglarnas stad Puebla och molnskogarnas Oaxaca. Stillahavskustens mindre kända pärla Huatulco avrundar resan.

Läs vidare

Mexikos natur är varierad och landet har en färgstark kultur med forntida minnen, kulturstäder och en natur som varierar från vattenlandskap till Västern-filmernas ökenliknade landskap, frodiga molnskogar och Stilla havets glittrande panorama. Konst av Frida Kahlo och Diego Rivera, den turbulenta historien och unika trädgårdar står i fokus när vi möter detta spännande och vänliga land! 

Mexiko präglas fortfarande starkt av det forna koloniala spanska styret. Som besökare får man dock även en inblick i en annan historisk mytologi eftersom de centralamerikanska folken, med rötter i mayacivilisationen, inte existerade i Bibelns judeo-kristna historieskrivning. För många av oss européer är därför landets historia mer känd först efter år 1519 då den spanska upptäckaren Hernán Cortés landsteg med sina trupper nära Vera Cruz på östra kusten. Erövringen av Mexiko gick raskt och den siste aztekiske härskaren Cuauhtémoc besegrades år 1521. Tilläggas skall att spanjorerna fick extra stöd av en aztekisk myt som omnämnde en gud som skulle komma över haven…

Under kolonialperioden blev Mexico City av de mer betydelsefulla städerna i Amerika. Självständighetsrörelsen utnyttjade Napoleonkrigen i Europa och 1810 ägde en öppen revolt rum ledd av prästerna Miguel y Costilla och José María Morelos då man deklarerade Mexikos självständighet. Frigörelsekriget pågick till 1821 och Mexiko erkändes självständigt av Spanien först femton år senare.

Höjdpunkter på resan är de många konstmuseerna i myllrande Mexico City och dess flytande trädgårdar men även vistelsen i den mest färgstarka, traditionsrika och mexikanska kulturbygden i delstaten Oaxaca dit trädgårdsprofilen Monty Don reste med BBC i sin serie ”Världen runt i 80 trädgårdar”. Genom dess grönskande trädgårdar, fascinerande konst och kultur samt koloniala stadskärnor lär vi känna det riktiga Mexiko tillsammans med vår ciceron Lars Thiel och vår engelsktalande lokalguide. Självklart njuter vi även av den lokala matkulturen som är så stark i landet och resan avslutas med några avslappnande dagar vid Stilla havets glittrande stränder i Huatulco. 

 • Pris
  34 990:-
 • Avresedatum
  2018-02-25
 • Reselängd

  13 dagar

 • Tema

Resans ciceron Lars Thiel

Resans höjdpunkter

 • Mexico City med bland annat UNAM och Frida Kahlos "La Casa Azul"
 • Den Etnobotaniska trädgården samt molnskogen i Oaxaca
 • Två lediga dagar vid kusten i slutet av resan

Reseprogram

 • Stockholm - Mexico City
  Dag 1

  Stockholm - Mexico City

  Välkommen till kontrasternas stad till lika en av världens största städer. Vi ankommer på kvällen där vi möts av vår engelsktalande guide och buss som tar oss till Hotel Casa Blanca. När vi checkat in väntar en god natts sömn efter den långa resan. 

  Läs vidare
 • UNAM – De flytande trädgårdarna
  Dag 2

  UNAM – De flytande trädgårdarna

  Vår resa börjar med att utforska de södra delarna av Mexico City. Vi åker längs Avenida de Los Insurgentes som  med sina 28,8 km är stadens längsta gata. Den är döpt efter Ejército de Los Insurgentes (Upprorsarmén) som under det Mexikanska frihetskriget år 1810 – 1821 kämpade för Mexikos självständighet från Spanien. På vägen passerar vi Fuente de Cibeles, en bronskopia av fontänen med samma namn i Madrid, som symboliserar vänskapen mellan den Mexikanska och Spanska befolkningen. Vi passerar också världens största tjurfäktningsarena Plaze del Toros samt Poliforum Siqueiros. Det sistnämnda är en del av World Trade center i Mexico City, designad av David Alfaro Siqueiros och kan stoltsera med världens största väggmålning vilken har starka politiska, kulturella och sociala budskap.

  Vi når förmiddagens destination; Unesco världsarvet Universidad Nacional Autónoma de Mexico (UNAM) som är ett världens största universitet och dess botaniska trädgård är den näst äldsta i landet. Här botaniserar vi bland mer än 1600 växtarter som representerar hela det grönskande Mexiko – från norr till söder, öst till väst, från skog, öken och djungel.Sist men inte minst njuter vi av de imponerande muralmålningar och skulpturer som finns här, signerade konstnärer såsom Diego de Rivera, David Alfaro Siqueiros och Juan O'Gorman. 

  Läs vidare
 • Dag 2

  Dagen fortsätter till de berömda flytande trädgårdarna i stadsdelen Xochimilco, upptaget på  Unescos världsarvslista. Xochimilco betyder blomma och kallas ibland för Mexicos Venedig. Här upplever vi kvarlevorna efter Tenochtitlán, den stad som byggdes upp av aztekerna, och får en bild av hur den såg ut innan spanjorerna kom och fyllde igen sjön på vilken Mexico City är byggd. Aztekerna vävde samman pinnar till flottar vilka de fäste i botten av sjön, sedan staplades lera och jord ovanpå flotten och bildade så kallade ”chinampas”, små öar som användes för odling av grödor. Dessa växte sig allt större i samband med att befolkningen växte. Idag används de för odling av blommor, frukt och grönt och längs kanalerna flyter färgglada och smyckade båtar, så kallade ”trajineras”, ofta döpta efter kvinnliga släktingar till den som äger båten. Här finns många ”Angelita”, ”Patricia” och ”Terisita”. Vi tar en båttur längs kanalerna medan vi njuter av den omgivande naturen och de bördiga och grönskande flodbäddarna. Ombord på båten äter vi en picknicklunch.  

  Ikväll äter vi välkomstmiddag tillsammans på hotellets restaurang. Här har vi en fin utsikt mot Plaza de Las Constitución, i vardagslag kort och gott Zócalo.

  Läs vidare
 • Hjärtat i Mexico City – Casa Barragan – Frida Kahlos ”La Casa Azul”
  Dag 3

  Hjärtat i Mexico City – Casa Barragan – Frida Kahlos ”La Casa Azul”

  För 500 år sedan, i det vi nu kallar Mexico City, blomstrade det aztekiska väldets epicentrum Tenochtitlán. Aztekerna, som kom vandrande norrifrån, väntade på ett specifikt tecken från deras gud - där de fann en örn sittande på en kaktus, med en orm som byte, skulle deras stad byggas. Visionen blev verklighet på en ö i sjön Texcoco och byggandet av Tenochtitlán sattes i gång på 1300-talet genom att bygga öar i lagunen och konstruera kanaler. Aztekerna bredde ut sig i regionen och till slut hade de skapat sitt herravälde som i storlek och inflytande var i klass med Inkariket i Sydamerika.

  Stadens historiska centrum, upptaget på Unescos världsarvslista, inkluderar Zócaloplatsen som med sina över 4000 kvadratmeter är ett av världens största torg. Under aztekernas tid var detta platsen för ceremonier, ritualer och parader och ännu idag samlas här historien, religionen och politiken. Här firas varje år Mexikos nationaldag och det är alltid någon tillställning som äger rum på torget, vanligt är konserter eller demonstrationer. Vi besöker en av Amerikas äldsta och största katedraler samt, om det är öppet, Presidentpalatset, som huserar Mexikos berömda muralmålare Diego Rivieras väggmålningar vilka berättar Mexikos historia genom djupt politiska bilder. 

  Bara ett kvarter bort ligger ruinerna av Templo Mayor, en av Mexikos viktigaste arkeologiska platser. Templet upptäcktes 1978 när några elektricitetsarbetare hittade en 8 ton tung sten i området, föreställandes en aztekisk gudinna. Beslut togs om att riva de koloniala byggnader som stod på platsen, och under Mexico Citys gator grävde man fram ett arkeologiskt under. Det forna templet var enligt aztekisk mytologi byggt mitt på universums epicentrum, där örnen landade på kaktusen med ormen i munnen. På toppen av templet fanns två tvillingtempel dedikerade till krigsguden Huitzilopochtli och regnguden Tlaloc. Platsen har en blodig historia om människor som offrades för att blidka gudarna till vilka templet var byggt. 

  Läs vidare
 • Dag 3

  Dagen fortsätter med ännu ett Unesco världsarv, Casa Luis Barragan, byggt 1948. Luis Barragan var en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter, känd för sin moderna byggnadskonst i vilken han ville spegla Mexikos sanna själ. Vad han kanske inte är lika känd för, är de trädgårdar han anlade, också de med en djup rot i den mexikanska kulturen. Han ansåg att trädgården skulle vara en förlängning av huset och att marken skulle kopplas samman med himlen genom byggnadskonsten. Vi får en guidad tur genom huset och dess färgglada takterrass. Gemensam lunch i Coyacan.

  Konstnären Frida Kahlo är kanske mest känd för sina färgstarka målningar med fåglar och blomster samt utlämnande, icke förskönande självporträtt med de karaktäristiska hopväxta ögonbrynen och den allvarliga blicken. Under dagens sista besök lär vi känna henne och huset där hon växte upp och levde hela sitt liv i: Casa Azul - det blå huset. Här föddes hon 1907 och här dog hon 1954. Under sin levnadstid var Frida mest känd som fru till konstnären Diego Rivera men efter sin död uppmärksammades hon mer och mer för sin konst, i vilken hon skildrade frågor kring bland annat nationell identitet, genus och klass och hon har kallats en av 1900-talets viktigaste konstnärer. När Frida var 18 år gammal var hon med om en bussolycka i vilken hon skadades svårt. Hon bröt bland annat ryggraden och hennes buk och livmoder genomborrades av en ledstång, vilket kom att skada hennes reproduktionsförmåga och det sägs att hon genomgick flera missfall senare i livet. Hennes svåra smärtor efter bussolyckan gjorde henne ofta sängliggande och senare tampades hon med  beroenden av smärtstillande piller och alkohol. 

  Resten av eftermiddagen och middag på egen hand. 

  Läs vidare
 • Vår Fru av Guadalupe - Gudarnas stad till Änglarnas stad
  Dag 4

  Vår Fru av Guadalupe - Gudarnas stad till Änglarnas stad

  På morgonen besöker vi Guadalupebasilikan från 1700-talet som är tillägnad La Virgen de Guadalupe. Där finns en ikon föreställande en uppenbarelse av jungfru Maria som av hängivna troende betraktas som Amerikas kejsarinna. Den har fått stor betydelse som symbol och skyddshelgon för Mexiko. Det är en av vår tids mest vördade Mariabilder och kyrkan är en av den katolska kristenhetens mest besökta heliga platser. Tusentals pilgrimer vallfärdar till platsen varje år sedan 1531 och numera samlas man främst i den enorma kyrkobyggnad som byggdes till under 70-talet.

  Färden fortsätter till Unesco världsarvet Teotihuacán, en arkeologisk plats från mayaperioden.  Teotihuacán betyder ”Gudarnas stad” eller ”Staden där gudarna föddes” och speglar deras, och sedermera aztekernas, tro om att det var just här som gudarna skapade universum. Platsen har sitt ursprung för 2 700 år sedan och nådde sin storhetstid på 600-talet som ett centrum för handel och kultur i Mellanamerika med omkring 150.000 - 200.000 invånare. Vi får en guidad tur i området och går längs ”de dödas aveny”. Imponeras av Sol- och månpyramiden samt templet helgat åt Quetzalcóatl (den befjädrade ormen). Kanske tar sig någon de cirka 250 trappstegen upp för världens tredje största pyramid, Solpyramiden.  Gemensam lunch på lokal restaurang.

  Ankomst till Puebla och incheckning på Hotel Posada san Pedro. Kvällen på egen hand. 

  Läs vidare
 • Puebla – Kaktusträdgården Helia Bravo Hollis – Oaxaca
  Dag 5

  Puebla – Kaktusträdgården Helia Bravo Hollis – Oaxaca

  Puebla, Mexikos ”Änglarnas stad”, är landets fjärde största stad. Dess historiska centrum är upptaget på Unescos världsarvslista på grund av sina fler än 1000 koloniala byggnader utsmyckade med färgglad keramik och sina fler än sjuttio kyrkor. Staden grundades 1531 och var den första staden i Mexiko som stadsplanerades av conquistadorerna enligt det spanska ”rutmönstret”. Vi gör en stadsrundtur där vi ser den vackra katedralen, torget som är fyllt av färgglada ballonger och Santo Domingo Kyrkan.   

  Läs vidare
 • Dag 5

  På vår väg mot Oaxaca stannar vi till mitt ute i lugnet, där omgivningarna kantas av ökenlandskap och stora kaktusar som tornar upp i himlen. Vi gör ett besök i en liten pärla till trädgård, Helia Bravo Hollis, där det växer fler än 80 arter av kaktus. En del arter är endemiska för regionen och tyvärr är några av dem även utrotningshotade. Dagens slutpunkt är ankomsten till en av de mest färgsprakande städerna i hela Mexiko, världsarvsstaden Oaxaca i delstaten med samma namn. 

  Läs vidare
 • Färgglada fantasifigurer – E120 – Etnobotaniska trädgården
  Dag 6

  Färgglada fantasifigurer – E120 – Etnobotaniska trädgården

  En liten bit utanför Oaxaca ligger Martin Tilcajete, en liten traditionell zapotekby. Byn är känd för sina ”alebrijes”, en mexikansk folkkonst där man tillverkar fantasifigurer i klara och sprakande färger. Termen alebrijes kommer från 30-talet när konstnären Pedro Linares under en tid av sjukdom hallucinerade fram mystiska figurer; på en plats mycket lik en skog smälte träd, djur, stenar och moln samman till fantasidjur. I sitt delirium såg han åsnor med fjärilsvingar, tuppar med tjurhorn och lejon med örnvingar – av vilka alla verkade skrika ut ”alebrijes!”. När Linares kom på fötter igen började han återskapa de figurer han sett i sina drömmar i papier maché och kallade dem just ”alebrijes”. Hans konst blev uppmärksammad av ett galleri i Cuernavaca strax söder om Mexiko City och senare också av makarna Diego Rivera och Frida Kahlo. Linares gick senare över från papier maché till att snida figurerna i trä. Just byn Martin Tilcajete har kommit att bli den mest framstående i denna konst och skapandet av alebrijes står idag för den viktigaste ekonomiska intäktskällan. Vi medverkar i en workshop med ”Master Artisan” Jacobo Angeles. 

  Läs vidare
 • Dag 6

  Senare besöker vi Tlapanochestli, en unik plats i byn Santa María Coyotepec. Här odlas sköldlusen koschenill för att få fram färgämnet med samma namn, även kallat karmin. Under 1500-talet fick detta färgämne stor kommersiell betydelse och spanjorerna skaffade sig monopol på handeln med det. De vinglösa honorna av denna art, som lever på kaktusar, torkas och krossas för att utvinna den kraftigt röda färgen som bland annat används för att färga drycker och godis röda – i innehållsförteckningar benämnt E120. 

  Läs vidare
 • Dag 6

  Conquistadorerna tog med sin religion till Oaxaca och strax efter sitt intåg började de bygga kyrkor i staden och området. Den kanske mest imponerande är den väldiga Santo Domingo kyrkan, ett av de vackraste exemplen på barock byggnadskonst i hela Latinamerika. Inne i kyrkan möts vi av storslagen elegans med en hel gyllene vägg framme vid altaret. Här finns även höjdpunkten, den fantastiska Etnobotaniska trädgården i Oaxaca vilken skiljer sig från de flesta andra botaniska trädgårdar i världen. Epitetet etnobotanisk har den fått eftersom trädgårdens skapare - Francisco Toledo och konstnären Luis Zarate ville framhäva förhållandet mellan människor och växter. På platsen ville regeringen först bygga en parkering , men stadens befolkning motsatte sig detta och vann. En kulturell och historisk trädgård skapades som en hyllning till de många olika sorters växter som finns i området och promenaden här är lika mycket prunkande grönska, som en promenad genom ett konstgalleri. En nästan poetisk känsla uppstår när man promenerar bland oväntade färger och former med väggar av stora kaktusar som tornar upp i skyn.   

  Gemensam middag på lokal restaurang och sedan återfärd till hotellet. 

  Läs vidare
 • Tuleträdet – Mitla – Den vävande staden Teotitlan del Valle
  Dag 7

  Tuleträdet – Mitla – Den vävande staden Teotitlan del Valle

  Vid kyrkan Santa Maria står Montezumacypressen som kallas för Tuleträdet. Det sägs vara det träd i världen med den längsta omkretsen och kräver cirka 30 personer, hand i hand, för att nå runt dess cirka 38 meter. Tule tornar 40 meter upp i skyn och är mellan 1 200 – 3 000 år gammalt, uråldrigt redan när conquistadorerna anlände. 

  Läs vidare
 • Dag 7

  Vi fortsätter till Mitla som var ett ceremoniellt centrum för zapotekerna grundat på 800-talet, platsen har dock 2500-åriga rötter. Namnet kommer från språket náhuatl och ordet Mictlan som betyder “De dödas plats”. Zapotekernas namn på platsen är ”Lyobaa” viket översätts till ”viloplats”. Mitla är en av de mest betydande arkeologiska platserna i delstaten Oaxaca, och var för zapotekerna den allra viktigaste. Här har troligen härskare, krigare och präster blivit begravda och platsen är unik – gravar, paneler, friser och till och med hela väggar är utsmyckade i intrikat mosaik och geometriska figurer, något man inte ser någon annanstans i Mexiko.

  Läs vidare
 • Dag 7

  Staden Teotitlan del Valle är berömd för en färgglad vävkonst, ”laadi” på náhuatl. Kunskapen om vävning är äldre än 2 500 år och kom också att bli zapotekernas tribut till de härskande aztekerna. Den mer moderna vävtraditionen härrör från 1530-talet och har ärvts vidare från far till son. Här vävs filtar, mattor och sarapes, ofta benämnd mexikansk filt på svenska och populära i alla möjliga sammanhang, speciellt som färgstarka inredningsdetaljer i hem och bilar. Vi blir bjudna till Artesanias Casa Santiago på stadens huvudgata och får se hur vävarkonsten går till. Gemensam lunch. 

  Läs vidare
 • Orkidéträdgård – Oaxacas molnskog
  Dag 8

  Orkidéträdgård – Oaxacas molnskog

  Dagen börjar med ett besök i den privata orkidéträdgården ”La Encantada” i San Andres Huayapam. Denna ekologiska trädgård skapades av Octavio Gabriel Suarez för 30 år sedan och har frodats sedan dess. Inom reservatets yta växer mer än 600 arter av orkidéer, det är mer än hälften av alla orkidéer som rapporterats i hela Mexiko. Många av dem är endemiska för Oaxaca vilket gör det till en viktig plats för forskning och bevarande av växter. 

  Läs vidare
 • Dag 8

  Vi fortsätter upp till samhället Ixtlan de Juarez, centrum för bevarandet av molnskogarna i Sierra Norte de Oaxaca. Skogarna är välvuxna tall- och ekskogar typiska för Centralamerikas torrare bergsområden. Molnskogar därför att höjden över havet gör att luftmassor från Stilla havet förs in och kondenserar fukt på höjder över 1600 meter. De är artrika och frodiga och en mångfald av epifyter, växter som växer på växter, såsom orkidéer, bromeliader och ormbunkar täcker större delarna av trädens stammar och grenar. Det finns ett rikt fågelliv och här förekommer jaguar och puma. Vi får en guidad tur genom detta magiska skogslandskap och sedan äter vi en gemensam lunch innan vi återvänder till Oaxaca.

  Läs vidare
 • Sköna dagar vid Stilla Havet
  Dag 9 - 11

  Sköna dagar vid Stilla Havet

  Efter frukost vår nionde dag blir vi upphämtade för transport till Oaxaca flygplats och vår färd till Huatulco vid Stilla Havskusten. 

  Läs vidare
 • Dag 9 - 11

  Huatulco ligger i utkanten av bergskedjan Sierra Madre och var på 1500-talet en betydande hamnstad. I området, vilket är inramat av en vacker och frodig natur där små vattenfall och floder porlar, finns 36 gyllene stränder och nio klart glittrande havsvikar av vilka några endast är tillgängliga med båt. Här har vi två dagar att njuta av sol, bad och avkoppling. Lars hjälper gärna till med tips på utflykter i området.

   Vi checkar in på Park Royal Huatulco där vi har ”all inclusive” som börjar med lunch. 

  Läs vidare
 • Mexico City - hemresa
  Dag 12 - 13

  Mexico City - hemresa

  På förmiddagen dag tolv tar vi oss tillbaka till resans startpunkt, Mexico City, där vi landar vid lunchtid. Vi åker till välrenommerade Villa Maria för en gemensam mexikansk avskedslunch innan det är dags att åka till flygplatsen och vårt kvällsflyg hem till Sverige via Paris.  

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  13 dagar

 • Avresor/Datum

  25 feb - 9 mars

 • Pris från

  34.990:-

 • Enkelrumstillägg

  4.350:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Mexico City via Amsterdam på utresan och via Paris på hemresan
  - Inrikesflyg Oaxaca - Huatluco
  - Inrikesflyg Huatulco - Mexico City
  - Flygavgifter
  - Alla transporter, entréer och visningar nämnda i programmet
  - Åtta nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
  - Tre nätter del i dubbelrum all inclusive hotell i Huatulco
  - Elva frukostar
  - Sex luncher (utöver luncher på all inclusive i Huatulco)
  - Tre middagar (utöver middagar på all inclusive i Huatulco)
  - Engelsktalande lokalguide dag 1 - 9
  - Svensktalande ciceron under hela resan
  - Lokal hotellskatt
  - Dricks till hotellportierer och städare samt vid restaurangbesök i det gemensamma programmet

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2018-02-25
 • Hemkomst
 • 2018-03-09
 • Platser kvar
 • 5+ platser kvar
 • Priser fr.
 • 34 990:-
 • Boka resa