Våra ciceroner

Visst kan det vara spännande att upptäcka på egen hand, men den dimension som en kunnig och engagerad ciceron tillför när man besöker en ny plats – den är oersättlig. Våra ciceroner ger din resa en egen dimension. Välkommen att lära känna dem!

 • Peter Hagwall

  Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land, framförallt som ciceron för och producent av kulturresor till alla delar av Frankrike. Förutom ett stort allmänt kulturintresse och gedigna kunskaper på området franska viner, är hans största intresse historia i alla dess former.

  Läs vidare Resor med Peter
 • Richard Klingspor

  Richard Klingspor är bosatt i Oslo sedan många år och var tidigare ansvarig för Folkoperans Vänners nydanande reseverksamhet. Han har bl.a. en bakgrund som utbildare, samtalshandledare och sångare. Richard är passionerad operaälskare och har sin egen sångaragentur för opera- och konsertsångare. Han anser att det nya operahuset i Oslo är fulländat och önskar att så många som möjligt ska få uppleva det. Richard leder även musikresor till bland annat Köpenhamn, Berlin och Bratislava. 

  Läs vidare Resor med Richard
 • Bippan Norberg

  Bippan Norberg flyttade till Spanien för över 28 år sedan. Flera månader om året tillbringar hon gåendes och vandrandes med olika grupper från Sverige. Med ett varmt och inbjudande sätt guidar hon runt oss i sitt älskade Spanien. Hon praktiserar Feldenkraismetoden som man kan få möjlighet att prova på under hennes vandringar. Ett specialintresse är att bygga hus av lera och halm!

  Läs vidare Resor med Bippan
 • Marie-Louise Winbladh

  Marie-Louise Winbladh är utbildad arkeolog, föreläsare och författare till ett flertal böcker, bland dem ”Kreta – Myter och mat i minoernas värld” samt ”Cypern – Kärlek, krig och kult”. Marie-Louise deltog i de svenska utgrävningarna i Tolo, Peloponnesos, samt har gjort fältarbete på Kreta. Under  drygt 30 år var Marie-Louise intendent för Cypernsamlingarna på Medelhavsmuséet.  Hennes examina är i arkeologi, konsthistoria, nygrekiska och egyptologi.

  Läs vidare Resor med Marie-Louise
 • Göran Alm

  Göran Alm var under närmare 40 år knuten till Stockholms Slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket. Konsthistoriker med stor passion för italiensk renässans och svenskt 1700- och 1800-tal. Känd profil, Sveriges kanske främste expert på Palladio. 

  Läs vidare Resor med Göran
 • Zygmunt Fedyk

  Zygmunt Fedyk är vår svensktalande guide i Polen. Zygmunt har arbetat som lärare vilket hjälper honom att förklara den invecklade polska historien för resenärerna. Har universitetsutbildning i historia och det svenska språket har han lärt sig på egen hand.

  Läs vidare Resor med Zygmunt
 • Gunilla Hvid Fontana

  Svensk-italienska Gunilla har bott i över 30 år i Italien. Hennes bas är Salerno i den vackra Södern. Gunillas erfarenheter och kunskaper spänner vida över landets seder och bruk, dess vackra världskända trädgårdar, historia och arkitektur.

  Läs vidare Resor med Gunilla
 • Isabel Höckert

  Isabel Höckert har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm. Hon har nu återvänt till Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa Portugals smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Isabel har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen, och hon är ofta anlitad av svensk press och tidskrifter när det skrivs om Portugals mat och dryck.

  Läs vidare Resor med Isabel
 • Isak Isaksson

  är duktig botanist och ornitolog. Isak är utbildad geovetare, biolog och certifierad naturguide med över 15 års erfarenhet som färdledare till olika resmål världen runt. Lång erfarenhet från vandringsresor på Balkan och i Turkiet. Isak har även specialkunskaper inom tropisk ekologi samt har lett många safariresor ibland annat Tanzania, Borneo samt Costa Rica.

  Läs vidare Resor med Isak
 • Eva Jaehnert

  Eva Jaehnert är vår svenska guide i Berlin. Eva är född i Stockholm men bosatt i Berlin sedan 1988. Under studietiden började hon arbeta för Svenska Resebyrån i Berlin samt för en avdelning inom Berlins administration som arbetade med politisk utbildning. Eva var med om att bygga upp Berlins guideförening.

  Läs vidare Resor med Eva
 • Giovanni Masala

  "Nanni" är en stolt, tvättäkta sard. Han arbetar sedan fem år tillbaka med våra vandringar och kulturresor på sin vackra ö. Tillsammans med sambon, ciceron Monica Johansson och Favoritresors gäster utforskar han gamla och nya smultronställen på Sardinien - "medelhavets kanske bäst bevarade hemlighet". Nanni är agronom, och är därför särskilt förtjust i att guida i naturen, bland växter och djur. Hans intressen, förutom vandring och natur är bl.a. litteratur, mat och vin, kulturhistoria och samhälle. Eftersom Nanni också är en duktig kock, finns stora möjligheter att provsmaka något han lagat i samband med våra picknickluncher. 

  Läs vidare Resor med Giovanni
 • Lars Krantz

  Lars Krantz är engagerande, inspirerande och mångsidig. Utbildad trädgårdsmästare och kreatör av Rosendals trädgårdar i Stockholm. Numera är Lars VD och drivande kraft bakom prisbelönta Wij trädgårdar i Ockelbo. Lars leder ett flertal trädgårdsresor i Spanien och Italien som inte bara vänder sig till den trädgårdsintresserade utan även den kulturellt och filosofiskt lagde.

  Läs vidare Resor med Lars
 • Hans Kumlien

  Hans Kumlien är regissör, fil. mag med specialområdena teater – framför allt musikteater i alla former, musik av alla slag, konst, Dalarna och staden Wien. Flera favoriter är litteratur, resor och, lite oväntat - sport.

  Läs vidare Resor med Hans
 • Niklas Lindblad

  Niklas Lindblad är välkänd radio- och TV-man sedan 1973 som arbetar inom områdena klassisk musik, opera, balett och vin. Utöver kultur har han stort intresse för resor, matlagning, vinframställning och odling i eget växthus.

  Läs vidare Resor med Niklas
 • Ki Månsson

  Catharina Månsson Gallone är mera känd under namnet Ki och har sedan 1960-talet arbetat som färdledare, guide och tolk i länder som Spanien, Marocko, England och Italien. Ki leder specialresor med inriktning på allt från mat och vin, musik, konst och hälsa i Italien. Hon är dessutom certifierad reflexzonterapeut och EFT-terapeut med egen praktik. Ki med familj inklusive tre strävhåriga taxar bor i de fantastiskt vackra Sabinerbergen, 6 mil norr om Rom där familjen har egen vinproduktion samt olivolja förutom grönsaker och frukt.

  Läs vidare Resor med Ki
 • Bertil Olofsson

  Bertil Olofsson är en till Sicilien exporterad jämtlänning med lång bakgrund i resebranschen, både i Italien och Sverige. Sedan flera år officiell auktoriserad guide i flera av öns provinser med konst, arkitektur och antikens historia särskilt nära hjärtat.

  Läs vidare
 • Ingrid Perfetti

  Ingrid Perfetti kom till den italienska blomsterrivieran 1970, förälskade sig i landet och har bott i Alassio sedan dess. Idag är hon glad att ha hela Italien som sitt arbetsfält – en outtömlig källa av konst, historia, fantastisk mat och goda viner.

  Läs vidare Resor med Ingrid
 • Carl Rüster

  Carl Rüster är tolk, översättare och frilansjournalist som i 15 år haft Prag som bas. Han har  arbetat för de flesta stora svenska dagstidningar och Sveriges Radio.  Med studier i Östeuropakunskap och i det tjeckiska språket vid Karlsuniversitetet i Prag i bagaget är han nu är verksam i Prag och där han arbetat som tolk bl.a. för de tjeckiska premiärministrarna Zerman och Spidla och för det tjeckiska fotbollslandslaget.

  Läs vidare Resor med Carl
 • Lars Sjöberg

  Lars Sjöberg är konsthistoriker och författare med tonvikt på inredning och 1700-talet. Han är före detta intendent på Nationalmuseum i Stockholm. Lars kontaktades av Riksantikvarieämbetet som sakkunnig då Ikea lanserade sin 1700-talsserie för drygt 15 år sedan och han grundade hantverksskolan Träakademien. Med sin gedigna kunskap om italiensk och engelsk byggnadskonst reser Lars bl a till norra Italien, Storbritannien, Apulien, Kampanien och Florens.

  Läs vidare Resor med Lars
 • Elisabeth Svalin Gunnarsson

  Elisabeth Svalin Gunnarsson är kulturvetare, skribent, fotograf och reseledare med särskilt intresse för trädgård, arkitektur, kyrkobyggnader, talekonst och allt brittiskt. Hennes senaste prisbelönta bok ”I trädgårdsmästarens spår” handlar om gammal, gedigen trädgårdsmästarkunskap och trädgårdar i den viktorianska tiden.

  Läs vidare Resor med Elisabeth
 • Eva Ward

  Eva Ward är sedan 1981 bosatt på Irland. Hon har arbetat som guide sedan 1990 och tagit hand om våra resenärer under många år. Eva har stort intresse för och djupgående kännedom om irländsk historia och kultur.

  Läs vidare Resor med Eva
 • Gunnel Carlson

  Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, författare, föredragshållare och programledare. Under 10 år för det uppskattade trädgårdsprogrammet ”Gröna Rum” och nu på "Go´kväll" på SVT. Gunnel är initiativtagare till projektet "Tusen Trädgårdar" där vanliga trädgårdsentusiaster öppnar sin trädgård för besökare. Hennes bok ”Trädgårdsriket” är en ypperlig guide till 850 svenska besöksträdgårdar och även namnet på hennes lika fina och inspirerande hemsida. Hennes senaste bok är  "Min gröna passion". Gunnel har lett flera resor till Europas trädgårdar och Holland.

  Läs vidare Resor med Gunnel
 • John Werich

  John Werich bor sedan många år i Renässansstaden Florens dit han flyttade för att studera konsthistoria och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar som Gods & Gårdar och Gård & Torp. Just nu jobbar han även med ett stort bokprojekt om trädgårdar i Toscana vilket gett honom en stor inblick i dess historia.

  Läs vidare Resor med John
 • Fridrik Asmundsson Brekkan

  Fridrik Asmundsson Brekkan är en av Islands mest efterfrågade guider. Fridrik är erfaren guide, uppskattad skribent samt har arbetat med press, handel och information i en internationell miljö.

  Läs vidare Resor med Fridrik
 • Kåre Halldén

  Kåre Halldén har över tjugo års erfarenhet av att resa i Champagne och i de spanska vindistrikten. Han är författare till ett flertal faktaböcker om Champagne. Den senaste - reseguiden "Följ med till Champagne" - belönades med Gourmand World Cookbook Award för bästa svenska bok om franska viner. Han skriver även deckare inom genren Wine Crime och debuterade 2011 med den kritikerrosade spänningsromanen "Champagneführern" som följdes upp 2012 av "Cavakungen". Kåre Halldén driver idag Sveriges största Champagne-klubb och har genom åren arrangerat ett stort antal vinresor.

  Läs vidare Resor med Kåre
 • Monica Fornander

  Monica Fornander kom till Italien på 70-talet och bor i Lucca i nordvästra Toscana. Hon är van reseledare i hela landet. Ett av hennes stora intressen är konst och hon restaurerar gamla och antika möbler.

  Läs vidare Resor med Monica
 • Roger Wallén

  Roger har ett gediget förflutet inom opera och resande. Sedan tidigt 90-tal har Roger varit medlem i och haft styrelseuppdrag i vänföreningar till olika operahus samt operaföreningar. Under ett år gör Roger ett tiotal egna resor till olika städer i Europa, utöver resor i Sverige, för att se intressanta uppsättningar och hålla sig uppdaterad inom det internationella operalivet. Rogers servicenivå och behagliga sätt gör honom till en mycket uppskattad operaciceron.

  Roger har lett kurser om opera sedan 1999 och har varit värd för en rad operaresor till Europas operahus. Hans operaintresse har tagit honom till omkring 100 av världens operahus och ett genomsnittligt år ser Roger mellan 50-80 föreställningar.

  Läs vidare Resor med Roger
 • Anna Rudh Meo

  Anna är ursprungligen från Falköping men bor på Ischia i Italien sedan cirka 20 år, är gift med en italienare och uppfostrar sina barn där. Anna är med andra ord helt inne i det italienska samhället och livet! Hon har arbetat mer än 12 år som reseledare på Ischia, Capri, Amalfikusten och andra delar av landet. Hon är mycket sympatisk, bjuder på sig själv och sina erfarenheter och uppskattas av våra vandrare.

  Läs vidare Resor med Anna
 • Sixten Nordström

  Sixten är musikdirektör och utbildningsledare på Musikhögskolan i Malmö. Han är välkänd i hela Norden som programledare för det då populära TV-programmet Kontrapunkt. Sixten är författare till b la "Världens bästa operor". 

  Läs vidare Resor med Sixten
 • Ivana Šikic

  Svensktalande, kroatiska Ivana Sikic har bott i Sverige i fyra år och arbetar nu som reseledare för turister från Skandinavien. Ivana älskar djur och natur och leder några av våra vandringar i Kroatien och Montenegros vackra landskap. Genom hennes andra jobb som hälsokonsult får hon hjälpa människor att genom träning och kost förverkliga sina mål och få motivation till ett hälsosammare liv.

  Läs vidare Resor med Ivana
 • Sarah Jonsson

  Sarah är yogalärare och har undervisat Yoga sedan 2001, både i Sverige och internationellt. Med en bakgrund inom beteendevetenskap samt en examen i psykologi integrerar hon insiktsfullt visdom från öst och väst i sina uppskattade yogaklasser. Formerna som Sarah idag undervisar är bland annat hatha, vinyasa, yin och restorative. "Yoga för mig är ett varaktigt förädlande av mitt förhållningssätt till livet – längtan efter utveckling är min drivkraft."

  Läs vidare Resor med Sarah
 • John Taylor

  John Taylor är välkänd trädgårdsmästare och stor drivkraft på Slottsträdgården i Malmö, som nu räknas som ett av Sveriges allra finaste offentliga rum. John är dessutom medverkande i ett av Sveriges mest populära trädgårdsprogram på TV där han med humor och kunskap delar med sig av handfasta råd för en vackrare trädgård. John är en av drivkrafterna i Malmö Garden Show - en sydsvensk Chelsea Flower Show där han bland annat visart upp de vackra trädgårdsrum som han skapat i Slottsträdgården. Johns medverkan i Allers Trädgård har gett inspiration till många läsare och att följa med honom till England eller Norra Frankrike, blir en dröm i blomster ledd av  den romantiske växtälskaren från Skåne. 

  Läs vidare Resor med John
 • Lomi Szil

  Lomi är uppvuxen i Sverige och Spanien och efter många år i storstaden Valencia bor han nu på en liten gård i Alicantebergen. Här odlar han för eget bruk och arbetar som vandringsguide med sin mor, Bippan Norberg. Lomi är utbildad i scenkonst och nycirkus, har arbetat i 15 år som jonglör och är numera producent av cirkusföreställningar och festivaler.

  Läs vidare Resor med Lomi
 • Per Hansen

  Per Hansen är född i och har levt hela sitt liv i Tórshavn på Färöarna. Han har arbetat inom turistnäringen sedan 90-talet och under tiden som chef på Färöarnas turistråd ansvarade han för att utveckla destinationen. Idag arbetar han som guide och har besökt nästan alla platser på de 18 öarna. Per är en passionerad vandrare och berättar stolt om historian, kulturen och livet på Färöarna. Med sin gedigna kunskap, erfarenhet och lokala kännedom är han en mycket uppskattad guide. 

  Läs vidare Resor med Per
 • Karina Jurman

  Karina Jurman bor i Kroatiens gröna kustregion Istrien med sin stora familj. Efter ekonomistudier i Växjö flyttade Karina till Kroatien och här är hon en mycket uppskattad, licensierad kulturguide. Hon har arbetat med våra grupper i Istrien sedan många år.
  En aktiv livsstil har gjort att Karina särskilt uppskattar vistelser i den gröna naturen i hennes vackra lilla hemby på landsbygden och hon leder vår yogavandring i Istrien samt arbetar som ackompanjerande kulturguide på våra kulturrundresor i regionen.

  Läs vidare Resor med Karina
 • Peter Englander

  Inspirerande idésprutan Peter Englander är Medelhavsexperten från Simrishamn, Österlen. Peter är trädgårdsdesigner och inspiratör med fokus på terrakotta, krukor, blommande kaskader i blått, orange och rosa. Medelhavet med Italien och Grekland i huvudrollen är det som hjärtat brinner för och Peter älskar att visa hur man kan anlägga ett medelhavsliv utanför villan även i kalla Sverige. Peter Englander har även skrivit ett flertal trädgårdsböcker som ”Medelhavsträdgård på svenska”.  Som rådgivare i tidskriften Allt Om Trädgård har Peter inspirerat och väglett tusentals svenska Medelhavsälskare.

  Läs vidare Resor med Peter
 • Stina Odlinder Haubo

  Stina är en konst- och kulturhistoriker som under mer än 30 år var knuten till de (svenska) kungliga slotten som intendent, forskare och författare. Hon är en mycket uppskattad guide och föreläsare med stor kunskap om högreståndsmiljöer -konst, arkitektur och konsthantverk - inte minst kungliga slott och samlingar. Stina leder resor till platser där svenska kungligheter, arkitekter, konstnärer och hantverkare under århundraden har hämtat kunskap och inspiration. 

  Läs vidare Resor med Stina
 • Stephen Manktelow

  är biolog med stor erfarenhet av att leda resor till fyra kontinenter. Stephen arbetar till vardags som taxonom vid ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Genom sitt fältarbete i tropiska ekosystem så  har han gedigna  kunskaper om dess växtlighet och han har även ett mycket uppskattat sätt att delge detta. 

  Läs vidare Resor med Stephen
 • Maria Sebnat Martin

  Maria bor i Marrakech sedan 2005. Efter att ha träffat sin nuvarande make som är marockan blev hon nyfiken på landet och började leda kulturrundresor. 

  Under tiden renoverade hon och hennes man ett traditionellt moriskt hem, en sk riad, som var i ruiner. Sedan elva år driver de riaden som hotell. 

  Maria bloggar sedan flera år för resemagasinet RES, där hon delar med sig av livet i Marrakech och sina djupa kunskaper om landet. Förutom att driva hotell och skräddarsy resor i landet är hon även väldigt engagerad i Marrakech konstbiennal. 

  Läs vidare Resor med Maria
 • Luca Patelli

  Engelsktalande Luca är vår vandringsguide i Alassio, Italien. Han har alltid haft en passion för fotografi och nyfikenhet om världen omkring sig: dessa intressen har lett honom till att fullfölja en karriär som kombinerar fotografering med guidning. Tillsammans med andra instruktörer från ANWI (Nordic Walking Association of Italien), har han skapat gruppen Nordic Walking Riviera.

  - Att kombinera arbete och passion är det bästa receptet för mig själv och, framför allt, för dem som placerar sitt förtroende hos mig.

  Läs vidare Resor med Luca
 • Catherine Urwitz

  Catherine har 35 års erfarenhet som guide i Spanien och är bosatt i konst och kulturstaden Madrid. Catherine är starkt bidragande till utvecklingen av våra resor i landet, med känsla för vardagens guldkorn, regionens politik, gastronomi, sedvänjor och kulturhistoria. 

  Läs vidare Resor med Catherine
 • Christina Högardh-Ihr

  är konstvetare, utbildad fotograf och skribent i flera trädgårdstidningar. Christina anlitas också som rosexpert i flera olika sammanhang och bygger upp rosenträdgårdar och rabatter, skapar utställningar och installationer samt guidar i Fredriksdals Rosarium i Helsingborg.

  Christina är författare till Vargaslätten (Signum 2003), Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005), Karin Larsson och blommorna i Sundborn (Prisma 2008), Rosboken – för dig som drömmer om rosor (Norstedts 2010) och Från aprikos till äpple – Frukter och bär för din trädgård (Norstedts 2013).

  Läs vidare Resor med Christina
 • Irena Vretenar

  är uppvuxen i vackra Motala där hon tillbringade sina första 20 år med  föräldrar och syster, som  fortfarande bor  kvar i Sverige. Efter en flytt tillbaka till Kroatien 1987 har Irena hunnit bildat familj och fått utflugna barn. Nu arbetar Irena som licencerad lokalguide på halvön Istrien i norra Kroatien, men leder även resor i stora delar av Balkan, Slovenien, norra Italien med Toscana, Österrike och Ungern. Irenas särintressen är Romariket, Venetianska republiken och den Habsburgska monarkin, som är hennes stora passion. Att få möjligheten att presentera sitt land och den här delen av Europa för våra gäster, är för Irena en ära och ett nöje. Välkomna!  

  Läs vidare Resor med Irena
 • Eduardo Kotlar

  har bott i Sverige i mer än tjugo år, bl a i Nyköping och Stockholm ock sista året i Vadstena där han arbetade inom sitt yrke som restauratör/konservator. År 2000 flyttade Eduardo tillbaka till Kroatien och hemstaden Zadar, där han började arbeta inom turismen. Eduardo är licensierad lokalguide i Zadar och Zagreb län och han har även stor erfarenhet som reseledare. Eduardo har rest mycket inom Kroatien men även till omkringliggande länder. Välkomna till hans hemland! 

  Läs vidare Resor med Eduardo
 • Lars Thiel

  Lars Thiel är en erfaren  vandrings- och rundreseledare sedan över tjugo år. Lars har en examina i biologi och geovetenskap från Stockholms universitet och har vidare studier inom miljöekonomi och miljöteknik. Hans studier inom landskapsanalys och utnyttjande av vattenresurser samt ett starkt intresse för världens botanik och odlingslandskap lockar till intressanta samtal om förhållandena dem emellan. 

  Läs vidare Resor med Lars
 • Rimma Gotskosik

  Rimma föddes i dåvarande Sovjetunionen där hon genomgick en klassisk skolning som violinist, diplomerad och prisbelönt. Sedan slutet av 70-talet bor Rimma i Sverige och här har hon diplom från Kungliga Musikhögskolan samt har spelat tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga filharmonien och Kungliga slottets ensemble. Rimma fick Bernadotte Art Awards pris inom kategorin musik 2014 och har de senaste åren lett Stockholms Nya Operettensemble som ansvarat för Hallwylska muséets musikaliska program. 

  Läs vidare Resor med Rimma
 • Denisa Vitekova

  är vår auktoriserade guide för Bratislava och Slovakien. Hon har läst svenska språket, litteratur och kultur i Bratislava. Efter sin vistelse i Sverige har hon kommit tillbaka till Slovakien för att arbeta som tolk och sedan som professionell guide. Denisa är intresserad av historia och kultur, tycker mycket om att vara ute i naturen. Precis allt det som man kan hitta i hennes hemland, mitt i Centraleuropa. Denisa är en passionerad guide och optimist. Hon brinner för att förmedla sitt lands kultur och historia till sina gäster.

  Läs vidare Resor med Denisa
 • Bryndís Sverrisdóttir

  Bryndís Sverrisdóttir är legitimerad guide och medlem av den isländska guideföreningen. Hon läste etnologi och arkeologi i Lund och museologi vid Islands Universitet. Bryndis bodde i Stockholm i många år där hon bl.a. grundade resebyrån Islandia tillsammans med Asta Arnthorsdottir. Det senaste årtiondet har Bryndis arbetat som chef för den utåtriktade verksamheten på Islands Nationalmuseum med ansvar bl.a. för utställningar, undervisning och publikationer.

  Läs vidare Resor med Bryndís
 • Zeljko Zarak

  Engelsktalande Zeljko är vår populära vandringsguide i Kroatien. Han är utbildad elingenjör och efter att ha varit lärare i i över sex år bestämde Zeljko sig för att byta klassrum mot ett jobb som gav honom mer tid över till sina fritidsintressen.
  Sedan 1996 är han stolt ägare av ett litet förlag och jobbar med att publicera böcker inom resor och utomhus sporter. Han är aktiv och engagerad i många olika sporter så som klättring, vandring, skidåkning och cykling.

  - Kroatien erbjuder orörd natur, vackra berg, uppfriskande bad i det kristallklara havet, rikt växt- och djurliv och mycket mer. Zeljko är mycket kunnig och lyhörd inför våra vandrares olika förutsättningar och intressen.

  Läs vidare Resor med Zeljko
 • Jakob Wilhelm Aarsheim

  Jakob Wilhelm Aarsheim arbetar sedan över 10 år i Baskien mitt i den spanska matmetropolen. Jakob är utbildad inom journalistik och har tillbringat många år på resande fot innan han förälskade sig i San Sebastian och beslöt sig för att slå sig ned här. Jakob har lett många grupper med olika intressen i Baskien och uppskattas för sitt kunnande och  personliga engagemang.

  Läs vidare Resor med Jakob
 • Anne lie Åkerlund

  Anne lie Åkerlund är en väldigt omtyckt guide på Mallorca. Hon bor med sin familj och jobbar som guide på Mallorca sedan många år tillbaka. Hon är mycket kunnig både vad gäller historia och aktuella händelser och det bästa av allt är att hon gärna delar med sig.

  Läs vidare Resor med Anne
 • Edvard Joensen

  Edvard jobbar som konsult för Färöiska fiskeodlare och frilansar som guide med många års erfarenhet. Han pratar alla skandinaviska språk förutom finska och är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna med största fokus på jakt och fiske. Han har stor kännedom inom nordisk litteratur och historia och är utbildad journalist i Danmark.

  Läs vidare
 • Lucian Clinciu

  Lucian är vår uppskattade vandringsguide i Rumänien med ett brinnande intresse för naturen och bergen kring Piatra Craiului där han är uppväxt. Han är först och främst utbildad skid-, klättrings-, och bergsguide men han har även ett stort engagemang i naturskyddsprogram för att bevara naturen och skydda de stigar och skogar som finns på ett ekologiskt hållbart sätt. Han organiserar också natur och äventyrs läger för ungdomar, bergsmarathon och thriatlon. Med sitt positiva och vänliga sätt leder han oss genom blommande ängar och bergsklippor.

  Läs vidare
 • Peter Wik

  Peter Wik är reseledare, föreläsare, livsnjutare och Asien specialist! Peter har mer än 25 års erfarenhet från att arbeta i och med Asien. Utbildad inom hotel management i Schweiz och med ett förflutet inom Hilton och ShangriLa Hotels i Tokyo, Beijing och Hong Kong har Peter i dag hela världen som sitt arbetsfält. Han har hittills varit i 62 länder och till Japan närmare 100 gånger! Peter har varit omtyckt ciceron på kulturresor med olika inriktningar till Japan och brinner för såväl Japans rika historia som dagens moderna ungdomskultur, den spännande maten och mötet med japanen. Peter har både guidat i Japan och Kina på trädgårdsresor samt varit en omtyckt föreläsare på hemmaplan i dess vackra trädgårdkonst.

  Läs vidare Resor med Peter
 • Linda Lange

  Linda Lange är utbildad biolog och har studerat flera språk, bl a spanska och italienska. Hon har lett natur- och vandringsresor i 20 års tid. Linda har rest mycket i Italien, Spanien och många länder i Sydamerika. Fritiden spenderar hon på sitt torp i Sörmland och i sitt andra hem i Italien.

  Läs vidare Resor med Linda
 • Carina Magnusson

  Carina är ursprungligen från Jönköping men bor i Italien sedan 1988, är gift med en italienare och har två pojkar i övre tonåren. Och stortrivs! Hon har arbetat mer än 20 år inom turistbranchen, både i Sverige och i Italien. Hon har bl a jobbat på turistbyrån i Assisi mellan åren 1990 och 2007. Carina är ganska ny som ciceron, men älskar nya utmaningar. Hon är mycket sympatisk, bjuder på sig själv och delar gärna med sig av sina erfarenheter. 

  Läs vidare Resor med Carina
 • Monica Johansson

  är bosatt på Sardinien sedan tio år tillbaka. Monica älskar att dela med sig av sin kunskap och att uppleva Italien på aktiva resor, som exempelvis Favoritresors vandringar på hennes älskade Sardinien eller längs Amalfikusten. Hennes intressen är vandring, cykel, natur, kultur, mat och dryck, historia och samhällsliv. Monica har arbetat som reseledare i nästan hela Italien sedan början på 90-talet, men även som översättare och tolk samt med samhällsvetenskaplig forskning (fil. dr i statsvetenskap).

  Läs vidare Resor med Monica
 • Izabella Donkow

  Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna i Italien. 

  Läs vidare Resor med Izabella
 • Helena von Essen

  Helena är bosatt i Portugal sedan 1987 och har sedan dess arbetat inom många olika områden av turism i landet, mot den skandinaviska marknaden. Den första tiden i landet tillbringade hon på Madeira, där det stora botaniska intresset föddes. Helena har studerat bl.a Portugisisk historia, konsthistoria och kulturhistoria på universitet i Lissabon. Hon älskar att vandra och cykla i den fantastiska naturen i landet och leder ofta vandrings- eller cykelresor. Även om rötterna finns i Sverige, så är det i Portugal hon känner sig hemma.

  Läs vidare Resor med Helena
 • Iliana Mileta

  Iliana Mileta är licenserad guide och har studerat svenskt språk och kultur på universitetet i Zagreb. Under 22 år var hon aktiv medlem i ett folkdanssällskap, hon reste då över hela världen, bland annat till Taiwan och Kurdistan, och lärde känna olika land och kulturer.

  Iliana leder våra grupper till fots genom Kroatiens och Montenegros vackra landskap med entusiasm och kunnighet. Kanske  bjuder hon även upp till dans!

  Läs vidare
 • Sonja Kotur Lovrekovic

  Sonja kommer ursprungligen från vårt grannland Danmark. Hon började som reseledare som 19 åring och flyttade till Istrien år 1994 efter hon tagit sin masterexamen på Handelshögskolan i Köpenhamn.

  Hon bor med sin familj i Poreč och tar aktiv del i föreningslivet då hon bland annat är medlem av Giostravännerna, en grupp som arbetar för stadsmuseet för att återuppliva barockhistoria och gamla traditioner från Poreč. Då hon började tidigt med att leda och guida grupper har hon stor erfarenhet av detta och musik och opera ligger henne varmt om hjärtat. 

  Läs vidare Resor med Sonja