Kära Italienälskare!

Låt mig bjuda in till mitt vackra hemlandskap Kampanien. Romarnas lyckliga Campania Felix med sin regionshuvudstad Neapel som under nästan ett årtusende var Europas största huvudstad!

Jag har varit bosatt vid Salernobukten sedan 70-talet och sjunger Campanias lov med mitt hjärta. Ett underbart klimat, en smältdegel av kulturer, hisnande naturupplevelser och en gastronomi med smaker som bara kan avnjutas på plats. Grönsaker och frukt som aldrig sett ett kylskåp, världens bästa mozzarella,havets dagsfångst, vita och röda viner som smeker gommen och äkta limoncello som avslutning för att smälta allt det goda. Och som körsbäret i tårtan, som vi säger här i Italien, - massor med underbara människor som lever sina liv med passion och livsglädje. 

Neapel är en magnet som lockar människor från världens alla hörn med sina unika museer, kyrkor, klosterträdgårdar, konstsamlingar och kungliga palats. Tillsammans med min medciceron konstvetaren Lars Sjöberg, blir upplevelserna fyllda av passionerad kunskap och förvånande jämförelser med svenska herresäten, palats och kyrkor och kända svenskar som varit härnere under tidigare sekler.  I hela regionen Campania ligger världsarven tätt, Neapels gamla stad, byggd ovanpå grekiska Neapolis, med arkeologiska museet fyllt av mosaiker, freskmålerier, husgeråd och andra ovärderliga fynd från utgrävningarna i området runt Vesuvius. De romerska städerna Herkulaneum och Pompei, så olika varandra, så levande i vår fantasi.Antika grekiska Paestum, med sina tre magnifika doriska tempel, som har 2.500 år på nacken och en atmosfär som är alldeles speciell. 

På min privata världsarvslista kommer Amalfikusten allra högst,  världens vackraste kuststräcka vid Salernobukten där havet är blåare än någon annanstans,med de små byarna nere  vid havet och klättrande i bergen, Amalfi i mitten och Ravello högt uppe på klippan. Utanför den skimrande kusten ligger Capri – drömmarnas ö och Ischia, den frodiga gröna ön med termalbad och ljuvliga trädgården La Mortella med tropisk växtlighet och pianokonserter.  

Benvenuti a Campania!
Gunilla Hvid Fontana