Brev från Lars Krantz - Granadas trädgårdar

Vår ciceron Lars Krantz skickar en hälsning till oss från morernas Andalusien.

För 16 år sedan lyfte jag luren till arkitekt Lars Holmer för att  locka honom till en resa till moriska trädgårdar i Sydspanien och Marocko. Vi delade en nyfikenhet om människors lust och längtan efter  trädgård, i ett bistert landskap där solen bränner och torkar ur, lössen invaderar och höstregnen slår sönder och översvämmar grödorna.

Exotiska Córdoba! En port i muren leder in till den moské som en gång var islams andliga  hjärta i det arabiska Spanien. När vi gläntar på dess röda järnport, förstärkt med kraftiga järnbeslag, väntar en paradisgård öppen för alla!

Här doftar apelsinträdens blommor som fyller luften med sötma samtidigt som de mognande frukterna lyser orange i kronornas blanka grönska. Att bära vår- och höststämning, ungdomens blommor och  ålderdomens frukter, i samma stund är en härlig gest att beundra hos apelsinträdet. Att botanisera bland Córdobabornas små gårdar i den vita staden är att utforska underbara hemligheter för den besökande. Vi gluttar genom låsta men glesa och vackert smidda järngaller. En ljuv plats innanför en trång port där ägarna kan sjunka ner, en liten patio - ett litet paradis i morisk anda.

Pation samlar husen kring sig och släpper ned lagom mycket ljus till varje fönster på de inåtvända fasaderna. Jag räknar till 387 stycken lerkrukor, målade och rostiga plåtburkar och plasthinkar som var och en hyser en mer eller mindre vital planta. Hibiskusen blommar med röda trumpeter och de vita liljorna både lyser och doftar där borta i det skuggiga hörnet.

Vid fötterna till de snöklädda topparna i Sierra Nevada upptäcker vi på långt håll staden Granada med den "röda borgen", Alhambra, som var de muslimska nasridernas sista fäste innan de 1492 fick ge vika för de kristna styrkorna. Här upplever vi äntligen ett riktigt arabiskt palats - springbrunnarna, mosaikerna, ädelstenarna, blommorna, dofterna och överdådet hägrar sedan länge i våra föreställningar. Poeten Lorca menade att "Hur svårt är det inte för ljuset att lämna Granada! Det slingrar sig om cypresserna och gömmer sig under vattnets spegel".   En afton med liggande månskära och gnistrande stjärnhimmel späder på den tusen och en natt-stämning vi vaggar in oss i.

Trädgårdskonstens livmoder - det praktfulla trädgårdspalatset Generalife, byggdes någon gång i början av 1300-talet. En dunkel korridor kantas av höga cypresser och får det att strama till i ryggraden av högtidlighet. En terrass likt en lång tunnel leder oss vidare mot en ljusmynning där framme. Golvet är av små kullerstenar. Sol och skugga leker tafatt där tak och väggar består av nerium oleander. Här är det kanalen med de sprutande vattenstrålarna, vilka bildar ett valv över ytan, som är kompositionens huvudackord kring vilket resten kretsar. Plasket, strålarnas dansande rytm och de glittrande ytorna som omedelbart svalkar och vederkvicker.

Följ med på en upplevelserik resa genom Andalusiens skatter, från morernas sköna palats och moskéer, till Sierra Nevadas blomstrande sluttningar och slutligen havets böljor i Picassos Malaga. En resa för alla sinnen, tillsammans med mig och den "svenska andalusiskan" Catherine Urwitz!

Bästa hälsningar

Lars Krantz

Följ med Lars Krantz till Granadas blommande sluttningar, läs mer->