Brev från Bippan Norberg

Jag har ställen, mina smultronställen, som jag kommer tillbaka till år efter år. Några av dem vill jag gärna dela med er!

Av: Bippan Norberg

Vandra med mig i Spanien!

Jag är född och uppvuxen norr om Uppsala, men sedan 30 år tillbaka har jag bott i Spanien. Jag kom hit för solens skull och att jag stannar kvar har nog fortfarande med solen att göra. Men även med så mycket mer. Jag har lärt känna Spanien väl, kanske rest runt i landet mer än vad många spanjorer har gjort. Jag har kommit att älska Spanien med dess otroligt varierande natur. Kommen från det platta Uppland fascineras jag av alla dessa berg, i de mest spännande formationer. Att resa i Spanien är som att resa i olika länder.

Jag har ställen, mina smultronställen, som jag kommer tillbaka till år efter år. Några av dem vill jag gärna dela med er!

Visste du att Spanien är ett av de länder i Europa som har mest berg? Landet har många toppar över 3000 meter, ytterliga fler på över 2000 meter. Det finns också 14 nationalparker, alla med sina säregna drag, olika klimat, flora och fauna.Nu inbjuder jag dig att lära känna Spanien på ett för många annorlunda sätt. GÅENDES. För mig är det ett fantastiskt sätt att lära känna ett land, dess folk och dess kultur. Man kommer dem liksom så nära på det sättet. Man har tid att stanna upp och samtala med lokalbefolkningen, titta på de vackra vyerna, lyssna till fåglarnas kvittrande samt att sätta sig på en stubbe och fundera en stund.

Att åka på en vandringssemester är också ett sätt att vila upp sig (trots allt gående!). Att komma bort från vardagens alla måsten och tillbringa hela dagen ute i vacker natur. Att för ovanlighetens skulle inte ha bråttom. Att inse att det viktigaste inte är att nå målet, utan allt som händer på vägen, allt vi ser, hör, talar om, upplever. Det är också lätt att lära känna varandra på resan. Det är samvaro i avslappade former och gemenskapen i gruppen brukar bli mycket fin.

Jag tycker om begreppet "Small is Beautiful" (=Litet är Vackert). Detta är turism i liten skala. Här kommer vi det lokala livet nära och vi ger vårt bidrag till att landsbygdsbefolkningen kan bo kvar. Det är turism med respekt för naturen. Där vi kan unna oss att tiden liksom stannar upp.

Väl mött på stigarna i Spanien,

Bippan Norberg
Favoritresors vandringsguide i Spanien